Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kavka zabloudila a strávila dva týdny ve stanici metra. Teď jí lidé pomáhají sbírkou

Zhruba dva týdny strávila chráněná kavka v podzemním prostředí nástupiště stanice metra Kobylisy. Stalo se tak, když zabloudila a nemohla najít cestu ven. Kavka hledala cestu ven před zraky cestujících celé dva týdny. Lidé chtěli kavce pomoci, krmili ji, volali policistům i ochráncům přírody, ale kavku se podařilo chytit až v pátek 19. května. Od té doby se chráněný pták zotavuje v pražské záchranné stanici pro volně žijící zvířata a lidé mohou kavce, která se stala díky nedobrovolnému pobytu ve stanici metra hvězdou internetu, pomoci přispěním do sbírky.

„Prosíme, nekrmte kavku“

Místo v oblacích nad Prahou strávila kavka polovinu května pod zemí ve stanici metra Kobylisy. Stala se z ní tak s trochou nadsázky nedobrovolná černá pasažérka, která do metra omylem zalétla a před zraky cestujících marně hledala cestu ven celé dva týdny.

Lidé jí chtěli pomoci, a tak jí na nástupišti metra nechávali v dobré víře jídlo, což však komplikovalo její odchyt. Dopravní podnik tak na nástupiště ceduli s netradičním textem. „Prosíme, nekrmte kavku. Vážení cestující, do prostoru nástupiště omylem zaletěl chráněný druh ptáka. Pro šanci na jeho úspěšnou záchranu Vás, na základě sdělení odchytové služby, žádáme, abyste ho nekrmili,“ stálo na ceduli.

Odchyt kavky komplikovalo i samotné prostředí stanice metra

Lidé volali na policii, odchytové službě i hasičům. „Během provozu nelze ptáka chytat, odchytová služba kavku nemohla chytit ani v noci, do tubusu nepůjdou během provozu ani hasiči,“ napsal na twitteru pražských hasičů jejich mluvčí Martin Kavka, který na svém osobním profilu vtipně doplnil, že Kobylisy jsou jeho rodná čtvrť a bydlel tam přes třicet let.

Zdárné polapení kavky komplikoval také fakt, že zabloudila v obrovském prostoru s vysokými stropy a klenutým profilem, kde se po celý den pohybují tisíce lidí a jezdí jeden vlak za druhým.

Lidé z pražské záchrané stanice měli šanci na záchranu kavky vždy jen v noci, když bylo nástupiště prázdné. „Vyzkoušeli jsme leccos. Nestačily nám na to však ani sítě, ani podběráky, kavka nereagovala na lákání na světlo, byť patří mezi velmi společenské druhy, nenachytala se ani na nahrávku zvuků jiné kavky a vyhnula se dokonce i potravě připravené ve sklopné pasti,“ popsali zástupci Záchranné stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy na svém facebookovém profilu.

Záchranářům se zadařilo po dvou týdnech. „V noci ze čtvrtka na pátek nám na to obsluha metra „posvítila“ tak, že podle našeho přání skoro zhasla, aby kavka u stropu hned neprohlédla, co se na ni chystá. Chystala se obrovská nárazová ornitologická síť, kterou dvě záchranářky roztáhly v prostoru, a teleskopický podběrák, kterým se ta třetí snažila kavku k síti nasměrovat. Pták sice nejdřív chvíli váhal, nakonec ale opravdu vyrazil správným směrem a my jsme mohli konečně slavit,“ popsali záchranáři.

Slavnou kavku mohou lidé podpořit ve sbírce

Kavka se nyní ze svého pobytu ve stanici metra zotavuje v pražské záchranné stanici a brzy se konečně vypraví zpátky do volné přírody. „Na to, jak dlouho si kavka v metru pobyla, je v relativně dobré kondici. Je ale trochu pohublá, a proto ještě pár dní zůstane v péči naší záchranné stanice, aby se po nepříjemném čtrnáctidenním pobytu v přepravním prostoru linky C zotavila a dokrmila. Potom ji vypustíme zpátky do přírody,“ píše se na webu Lesů hlavního města Prahy.

Kavka se díky svému nedobrovolnému pobytu na netradičním místě stala ptačí celebritou. Její fotky a videa kolovala na sociálních sítích a její příběh sledovalo značné množství lidí. „Pokud byste chtěli kavku podpořit anebo přispět i na další naše pacienty, můžete to udělat libovolným příspěvkem na náš transparentní účet 000000-5918916349/0800 nebo DMSkou, kterou odešlete na číslo 87 777 ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI ZSPRAHA 30 (nebo 60, 90, 190). Mockrát děkujeme,“ napsali zástupci Záchranné stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy

Štítky zvířata, pták, kavka, Kobylisy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana N

Kavky jsou běžný druh, nepatří mezi chráněné živočichy.

Středa, 24. května 2023, 06:13Odpovědět

Kavka zabloudila a strávila dva týdny ve stanici metra. Teď jí lidé pomáhají sbírkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.