Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Energetici kontrolují elektrické vedení drony. Ušetří si tím práci a rychleji zjistí poruchy

S technologickou vychytávkou se vytasili energetici ze společnosti E.ON, kteří vyrazili do terénu s drony. Speciálně vybavené přístroje umožňují rychlou kontrolu elektrického vedení. Pracovníci tak nemusí šplhat na stožáry nebo brát do ruky dalekohled, aby odhalili poruchy.

S myšlenkou nasadit do akce kontrolní drony si pohrávají energetici z německého koncernu v posledních letech. Od roku 2018 postupně vyzkoušeli technologie v Písku, Břeclavi a Českých Budějovicích. Vzhledem k tomu, že testovací režim přinesl uspokojivé výsledky, chystají služby rozšířit i do dalších regionů. Naposledy ji zavedli v Brně. 

„Technologie se nám v praxi osvědčila. Umožňuje nám rychlejší i přesnější kontrolu vysokého napětí. Technici nemusí jako u fyzické kontroly zařízení vypínat a zákazníkům tak neomezují dodávky elektřiny. Navíc drony šetří čas, jelikož zkracují hledání poruch na pouhé hodiny a zvyšují bezpečnost práce zaměstnanců, popsal Drbně Lubomír Budný, mluvčí společnosti E.ON.

Chytré technologie pomáhají 

Drony jsou vybavené speciálními kamerami, jež poskytují maximální možné rozlišení. Létat vydrží až 45 minut a pořizovací cena vyjde na desítky tisíc korun. Princip spočívá v tom, že speciálně vyškolený pracovník pomocí dálkového ovládání navádí zařízení ke stožárům s elektrickými dráty. Na dotykové obrazovce, která je součástí ovladače, následně vidí přesný obraz vedení. Pořízené snímky si navíc může stáhnout do počítače, kde vidí obraz ještě podrobněji.

Podle technika velmi vysokého napětí z E.GD Davida Holcnera se kontroly doposud uskutečňovaly dalekohledem nebo fyzicky, tedy že pracovníci přímo vylezli na vysoký stožár. „Je to sice pro identifikaci poruchy přesné, na rozdíl od dronu ale zabere více času kvůli dalším nutným úkonům, které s ní souvisí,“ uvedl Holcner s tím, že technologie pomohla třeba nedávno s poruchou vedení v Sokolnicích u Brna, kde došlo k poškození transformátoru. 

„Přístroj zjistil poškozený izolátor, který byl porušen na horní straně, což nemohla obsluha rozvodny pouhým pohledem vidět. Bez použití dronu by závadu odhalila až lezecká kontrola,“ sdělil technik.

Investuje se do kamer i olejů

Energetická firma postupně vychytávkou vybaví i další opravářské čety z Čech a Moravy. Navíc v investicích do moderních inovací hodlá pokračovat také v následujících letech. Ročně na záměr vynakládá společnost miliony korun. Kromě dronů investovali energetici do termo kamer, které zvládnou zaznamenat i lehké zvýšení teploty prvků distribuční soustavy, nebo chemických rozborů olejů z přístrojů velmi vysokého napětí či transformátorů. Díky tomu údržbáři v náplních lépe najdou možné poruchy.

„Nároky na distribuční soustavu se každoročně zvyšují. Abychom mohli našim odběratelům zajistit stabilní a bezpečné dodávky elektřiny, musí naše distribuční síť neustále rozvíjet, modernizovat a udržovat,“ dodal David Šafář, člen představenstva distribuční společnosti EG.D, jež spadá pod koncern E.ON.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, EG.D, Energetika, Technologie, Drony, E.ON

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energetici kontrolují elektrické vedení drony. Ušetří si tím práci a rychleji zjistí poruchy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.