Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prahou prošel průvod anarchistů. Kritizovali kapitalismus, vládu i Putina

Prahou dnes odpoledne prošel průvod anarchistů. Ti se sešli na Střeleckém ostrově, kde piknikem oslavili Svátek práce, pak se vydali na pochod městem, během kterého kritizovali fašismus, kapitalismus, vládu nebo Putina. Asi dvě stovky demonstrujících šli ze Střeleckého ostrova na Štvanici. Na pochod dohlíželi policisté, kteří zároveň řídili dopravu.

Anarchisté kritizovali kapitalismus, ale také vládu nebo komunisty

Ještě před anarchisty patřil Střelecký ostrov komunistům, kteří na místě slavili v dopoledních hodinách. K pamětní desce, která připomíná první dělnickou oslavu 1. máje v Praze v roce 1890, umístili květiny i sociální demokraté nebo zástupci spolku Nespokojení, za kterým stojí bývalý předseda ČSSD a a vlády Jiří Paroubek.

Anarchisté posedávali na trávníku nebo na lavičkách na Střeleckém ostrově, řečníci ve svých projevech podpořili sexuální menšiny, zejména transsexuály, připomněli výročí narození spisovatele Jaroslava Haška. Naopak kritizovali kapitalismus, ale také odboráře, sociální demokraty i komunisty. Ty označili za dělnickou šlechtu.

„Anarchisté drží prapor odporu proti útlaku a vykořisťování," uvedl v projevu jeden z řečníků.

Komunisté slavili v Praze první máj. Semelová v projevu hájila socialismus

Na dnešní prvomájové shromáždění KSČM na pražském Střeleckém ostrově dorazila i skupina odpůrců komunistů. Předsedkyně pražské buňky komunistické strany Marta Semelová odsoudila v projevu kapitalismus, a naopak hájila socialismus. Obdobně se...

„Vláda do hajzlu a Putin pod zem“

Asi dvě stovky protestujících se ze Střeleckého ostrova vydaly na dvouhodinový pochod na Štvanici. Nesli transparenty s nápisy „Luxus pro všechny. Teplo, pohoda vyvlastnit oligarchy" a „Pryč s touhle vládou, ať si lidi vládnou". Došlo i na skandování hesel jako „nejsme stroje, ani lidské zdroje", „za svobodu, samosprávu, proti řádu, kapitálu", „odpor žije, boj pokračuje", ale i „vláda do hajzlu a Putin pod zem".

Organizátoři museli řešit poruchu dodávky se soundsystémem. Ta vypověděla službu několik stovek metrů po začátku pochodu. Řidič ji odstavil už na Malostranském náměstí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anarchistická federace

Štítky demonstrace, 1. máj, anarchisté, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prahou prošel průvod anarchistů. Kritizovali kapitalismus, vládu i Putina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.