Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Komunisté slavili v Praze první máj. Semelová v projevu hájila socialismus

Na dnešní prvomájové shromáždění KSČM na pražském Střeleckém ostrově dorazila i skupina odpůrců komunistů. Předsedkyně pražské buňky komunistické strany Marta Semelová odsoudila v projevu kapitalismus, a naopak hájila socialismus. Obdobně se vyjadřovali i další řečníci, terčem kritiky se stala i nynější vláda. Od odpůrců, které oddělovali policisté, se pak ozývaly výzvy k postavení KSČM mimo zákon a při závěrečné Internacionále skandování „hanba".

„Důsledky kapitalismu pociťují občané každý den,“ hlásala Semelová

Komunisté, kteří v minulých sněmovních volbách propadli a nemají zastoupení ani v horní parlamentní komoře, se sešli u desky připomínající první dělnickou oslavu 1. máje v Praze v roce 1890. „Pro nás komunisty je svátek práce symbolem boje za spravedlivý svět," řekla Semelová stovce převážně starších přihlížejících. Následně se opřela do kapitalismu, který podle ní rozděluje lidi na chudé a bohaté, přináší bídu a války. „Důsledky kapitalismu pociťují občané každý den," prohlásila Semelová, podle níž je jedinou šancí socialismus.

Zatímco někteří komunisté drželi rudé vlaky s nápisem KSČM, zhruba desítka odpůrců přinesla vlajky české, ukrajinské, Spojených států i Severoatlantické aliance. „Komunisti mimo zákon“, „bolševický svině nemají nárok na existenci“ nebo „sláva Ukrajině,“ se ozývalo z jejich řad. Kritici komunistů se dali do debaty s někdejším komunistickým poslancem Jiřím Dolejšem, s nímž se například v názoru na ruskou agresi vůči Ukrajině prakticky shodli.

VIDEO: Na Paroubkově demonstraci v Praze vystupují komunisti i dezinformátoři

Dnes odpoledne probíhá na Malostranském náměstí demonstrace, kterou svolalo nové hnutí s názvem Nespokojení. Za jeho vznikem stojí bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Na demonstraci v centru Prahy Paroubek představil petici s názvem...

Na místo dorazil i Paroubek

Komunisté, jimž nynější volební průzkumy šance na návrat do Parlamentu nedávají, na akci rozdávali svůj týdeník. Lidé také mohli podepsat petici proti zvýšení věku pro odchod do důchodu, ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje navázání věku na dobu dožití.

Těsně před zahájením akce komunistů položili k pamětní desce předseda pražské sociální demokracie, bývalý senátor Jiří Dienstbier společně s několika zástupci Mladých sociálních demokratů. ČSSD podobně jako KSČM po minulých volbách ze Sněmovny vypadla, zastoupení v Senátu má velmi skromné a průzkumy preferencí pro ni nejsou příznivé.

Po ukončení shromáždění KSČM dorazil k pamětní desce někdejší předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek, který nyní zastupuje spolek Nespokojení. Rovněž on si vyslechl výkřiky „hanba“. Prvomájovou oslavu plánují na Střeleckém ostrově také anarchisté, kteří se pak chtějí vydat pochodem na ostrov Štvanice.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Marty Semelové

Štítky KSČM, ČSSD, 1. máj, Marta Semelová, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komunisté slavili v Praze první máj. Semelová v projevu hájila socialismus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.