Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIZUALIZACE: Park na soutoku Berounky a Vltavy dostal podobu. Bude jedním z největších ve střední Evropě

Porota v mezinárodní soutěži vybrala vítězný návrh podoby budoucího parku na soutoku Vltavy a Berounky. Ten bude zabírat území jako tři sta Václavských náměstí vedle sebe a lidé tam najdou lávku pro kola, pěší i koně, nebo návštěvnické centrum.

Vítězem soutěže, který hlavní město ve spolupráci s Institutem pro plánování a rozvoj vyhlásilo minulý rok v srpnu, se stal tým složený z českého, francouzského a katalánského studia.

Návrh zohledňuje všechny aspekty, jež je potřeba zahrnout do takto dlouhodobého a složitého projektu nadregionálního významu. Kromě profesionálních kvalit nabízí vítězný tým z Katalánska, Francie a Česka také prozíravý a funkční soubor deseti pokynů, jak vybudovat nový park ve spolupráci s přírodou, lidmi, městy a zainteresovanými stakeholdery,“ popsal vítězný návrh předseda poroty Michael Schwarze-Rodrian v tiskové zprávě. Českou republiku reprezentuje studio Norma.

Území zabírá 1300 hektarů, což je asi deset Stromovek. Je rozděleno mezi pět městských částí a středočeské město Černošice.

„To znamená hodně aktérů se spoustou různých zájmů a záměrů. Proto bylo obzvláště potřeba, aby zadání soutěže vznikalo ve spolupráci se všemi dotčenými. A spolupráce s místními bude pokračovat i nyní,“ vysvětlil ředitel institutu Ondřej Boháč.

Praha chce u soutoku Berounky a Vltavy postavit park. Bude desetkrát větší než Stromovka

Institut plánování a rozvoje vyhlásil mezinárodní soutěž na návrh příměstského parku v oblasti soutoku Berounky a Vltavy. Hlavní město tam chce na rozloze tisíc hektarů nechat vytvořit rekreační i zemědělskou oblast, území je zatím bez konceptu.

Z velké části je tvořeno záplavovou oblastí a proto nesmí být zastavěno. V plánu je ale revitalizace říční nivy, a pak poslouží k rekreaci a organizování udržitelného zemědělství.

„Nově by na území měla vzniknout lávka pro kola, pěší i koně nebo nové návštěvnické centrum. Krajina bude upravena tak, aby zadržovala co nejvíce vody. Příměstský park tak ochrání Prahu před potenciální povodní,“ píše se ve zprávě Centra architektury a městského plánování.

Vítězné návrhy si lidé mohou prohlédnout právě v Centru architektury až do 10.května. Jejich autoři je ještě podrobněji rozpracují a finální návrh bude obsahovat rámcový plán pro rozvoj celého území.

Kdy ale realizace začne, město ani institut nezveřejnili.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto EMF / NORMA / PARETO!

Štítky park, soutok, Berounka, Vltava, revitalizace, IPR, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Park na soutoku Berounky a Vltavy dostal podobu. Bude jedním z největších ve střední Evropě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.