Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha pošle na Ukrajinu pomoc za třináct milionů, Svoboda přemýšlí o návštěvě Kyjeva

Radní hlavního města schválili dar Ukrajině ve formě zdravotnické pomoci ve výši třináct milionů korun. Jedná se především o ochranné prostředky, které má Praha okamžitě k dispozici. Dar přijal starosta Kyjeva Vitalij Kličko, který zároveň pozval Bohuslava Svobodu na návštěvu. Ta by podle primátora mohla proběhnout v květnu.

Pošlou respirátory i vakcinační sady

„Když jsem dostala informaci, že pan primátor jedná s primátorem Kyjeva, a že by potřebovali další ochranné pomůcky, tak zdravotní odbor připravil to, co je možné poslat hned, jakmile to schválí zastupitelstvo,“ uvedla na tiskové konferenci Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora pro oblasti sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví.

Celkem se podle ní jedná o zásilku za víc než třináct milionů korun. Město dalo k dispozici ochranné roušky, jednorázové rukavice, ochranné obleky, návleky a pokrývky hlavy, respirátory 2020, respirátory FFP2 a vakcinační sady s jehlou.

Rada kromě toho uvolnila i čtrnáct milionů jako neinvestiční příspěvek Centru sociálních služeb na krytí provozních výdajů, které se týkají zajištění provozních kapacit pro uprchlíky z Ukrajiny. Jak Udženija zmínila, jedná se převážně o rodiny s dětmi.

Náměstkyně dále uvedla, že Praha bude Ukrajině nadále pomáhat. Udženija jednala například i s ředitelem pražské záchranné služby, kde se podle ní rýsuje další hmotná pomoc. Loni město vyčlenilo na pomoc zemi několik stovek milionů korun, poslalo stovky topidel, elektrocentrál, vyřazené tramvaje autobusy a záchranky.

Návštěva Kyjeva je možná v květnu

Primátor Bohuslav Svoboda jednal s kyjevským protějškem Vitalijem Kličkem přes videohovor minulý týden v úterý.

„Byla to velmi příjemná debata, byť o nepříjemných věcech. Pana starostu Klička jsem ujistil o trvající podpoře ze strany Prahy, která je partnerským městem Kyjeva. A partneři by si měli pomáhat,“ komentoval videohovor v tiskové zprávě Svoboda (ODS).

Navzájem se pozvali na návštěvu, kdy se Svoboda do Kyjeva podívá, ale sám neví. „Není tam žádný časový harmonogram, rámcově se mluvilo o měsíci květnu, ale bez přesnějšího udání,“ řekl Svoboda na tiskové konferenci.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Bohuslava Svobody

Štítky Ukrajina, pomoc, zdravotnictví, materiál, Svoboda, Udženija

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha pošle na Ukrajinu pomoc za třináct milionů, Svoboda přemýšlí o návštěvě Kyjeva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.