Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Prahou prošel pochod proti potratům. Kritici se sešli před Rudolfinem

V Praze se dnes demonstrovalo proti potratům i za možnost volby, a to na Malostranské a na Náměstí Jana Palacha. Pochod Hnutí pro život je manifestací zastánců tradičních rodin a odpůrců potratů. Pořadatelé žádali po vládě větší finanční podporu rodin. Účastníky na Čechově mostě krátce blokovali zastánci práva na potrat, slovně se střetli na několika místech včetně Václavského náměstí. Obě skupiny od sebe držela policie.

Pochodu proti potratům se zúčastnil i arcibiskup Graubner

Pochod organizovaný Hnutím pro život má podpořit ženy, které neplánovaně otěhotněly, aby si dítě za všech okolností nechaly. Usiluje také o systémové změny, které mají poskytnout větší podporu matkám v nouzi. Viceprezidentka a tisková mluvčí hnutí Zdeňka Rybová před třemi lety vyjádřila podporu zákazu potratů v Polsku. 

Podporovatelé hnutí se dopoledne sešli k modlitbě na Pražském hradě. Následně se přesunuli na Klárov ke stanici metra Malostranská. Odtud pak před třetí hodinou vyšli pochodem kolem Právnické fakulty na Václavské náměstí. V čele průvodu nesli jeho účastníci transparent „Milá vládo, je to o prioritách, na (třetích) dětech se neškrtá“. Pořadatelé chtěli upozornit na to, že nejpočetnější skupinou žen podstupujících potrat jsou ženy, které už mají dvě děti a žijí ve funkčních vztazích. Důvody, proč nechtějí třetí dítě, jsou podle pořadatelů často finanční.

Účastníci pochodu vyšli s vlajkami, balonky a transparenty, například s nápisy „Dítě je vždy nadějí“ nebo „Jsem pro život“. V čele průvodu šla kapela a bubeníci. Mezi účastníky byly hlavně rodiny s dětmi, v pochodu šly také řádové sestry a kněží včetně arcibiskupa Jana Graubnera.

Obě skupiny se střetly na Čechově mostě

Kritici zákazu potratů se naopak shromáždili před Rudolfinem na Náměstí Jana Palacha. Akci Moje tělo, moje volba uspořádaly občanské organizace a hnutí jako Abbortion Support Alliance, SdruŽeny nebo politická strana Budoucnost. Účastníci protestovali proti omezování osobní svobody a reprodukčních práv a upozornili na případy, kdy ženy kvůli tomu, že nešly na potrat, zemřely. Upozornili také na případ polské aktivisty Justyny Wydrzyńske, která ve své zemi dostala dvouletý trest za poskytnutí takzvané „potratové“ pilulky. 

Odpůrci Hnutí pro život pochod na několik minut zastavili uprostřed Čechova mostu. Policie lidi vyzvala, aby komunikaci neblokovali. Odpůrci se znovu shromáždili v ulici 17. listopadu, v ulici Na Příkopě a na konci pochodu na Václavském náměstí. Měli mimo jiné transparent s nápisem „Praha je a bude feministická“ a další plakáty na podporu práva na potrat nebo vlajky LGBT komunity. Skandovali „Moje tělo, moje volba“ nebo „Vaše děti budou jako my“.

Střety pokračovaly i na Václavském náměstí. „Z pódia museli policisté vytlačit několik desítek osob. Celkem čtyři osoby byly zajištěny pro přestupkové jednání,“ uvedla policie na twitteru.

V roce 2022 ženy v Česku podstoupily asi 16 500 potratů. Počet dlouhodobě klesá, o deset let dříve jich bylo asi 23 000, za dvacet let počet klesl téměř na polovinu.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto SdruŽeny

Štítky interrupce, Praha, Václavské náměstí, policie, rodina, Rudolfinum, Jan Graubner, Čechův most, Zdeňka Rybová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prahou prošel pochod proti potratům. Kritici se sešli před Rudolfinem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.