Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Do Prahy dorazilo přes pět tisíc tropických motýlů. Výstava ukazuje jejich proměnu

Pražská botanická zahrada láká dvacátý ročník přehlídky tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana. Letošní výstava se věnuje tajemství metamorfózy. Do botanické zahrady dorazilo přes 5 tisíc kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou a z nich se ve skleníku Fata Morgana postupně líhnou zástupci několika desítek druhů motýlů. Výstava trvá až do 21. května.

V rámci výstavy uvidí návštěvníci asijské druhy motýlů jako jsou například Danaus chrysippus nebo otakárek Atrophaneura semperi, k vidění bude i oblíbený monarcha stěhovavý, Morpho peleides s blankytně modrými křídly nebo jeden z největších motýlů na světě martináč Attacus atlas.

Výstava proběhne tradičně ve skleníku Fata Morgana, který hostí výstavy tropických motýlů od svého zpřístupnění pro veřejnost v roce 2004. „Výstava motýlů patří každoročně mezi nejúspěšnější akce u nás v botanické zahradě. Letos společně s návštěvníky poodhalíme tajemství proměny motýla z housenky přes kuklu v nádherného jedince. Jelikož naše výstavy mají i vzdělávací potenciál, na tuto proměnu se podíváme pěkně zblízka, a to díky vývojovému modelu. Jako každý rok se mohou návštěvníci těšit na přehlídku několika desítek tropických druhů motýlů, a to jak z Asie, tak i z dalších oblastí. Mohu snad prozradit, že letos si motýli s líhnutím docela pospíšili, a tak již pár desítek jedinců své kukly opustilo a rozletěli se do skleníkových prostor,“ uvedl k výstavě ve zprávě pro novináře ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy Bohumil Černý.

Jelikož je tématem letošní výstavy metamorfóza, uvidí lidé také vývojový model motýla, a to od miniaturních vajíček přes různě velké housenky až po motýla s obrovským rozpětím křídel.

Tropický skleník Fata Morgana je otevřený vždy od úterý do neděle od 9 do 19 hodin. Mimořádně je otevřeno i o Velikonočním pondělí a o květnových svátcích 1. a 8. května, výstava potrvá až do 21. května. Návštěvníci si mohou užít i procházku venkovními expozicemi botanické zahrady, kde v těchto dnech rozkvétají narcisy, ladoňky, první tulipány a pozadu nezůstávají ani keře a stromy, kromě tradiční zlatice kvetou i mandloně, japonské višně a meruňky a na Pivoňkové louce mohou návštěvníci obdivovat květy nejrůznějších magnolií.

Ohodnoť článek

Foto Botanická zahrada Praha

Štítky motýli, výstava, zvířata, botanická zahrada, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Prahy dorazilo přes pět tisíc tropických motýlů. Výstava ukazuje jejich proměnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.