Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Lidé protestovali proti reformě důchodů před úřadem vlády. Přišel i Babiš

, aktualizováno 29. března 2023, 14:19

Tisíce příznivců odborářského svazu KOVO přišly demonstrovat před úřad vlády v Praze. Nesouhlasí s posunem odchodu do důchodu v 68 letech a chtějí dřívější odchod do penze pro lidi v náročných profesích. Členové vlády je dnes ale nevyslyší, jednají na výjezdním zasedání v Jeseníku. Na bezpečnost dnešního setkání dohlížela policie.

Před úřad vlády dorazily stovky lidí, na Fialu bučeli

Protestující se sešli na Letné hodinu před polednem a o hodinu později přišli před Strakovu akademii. Tam se jich sešly stovky, před úřadem vlády byla proto zastavena doprava a na bezpečnost dohlížela policie i antikonfliktní tým.

Lidé mělo vlajky svých odborových svazů, ale na místě byli také lidé se zástavami KSČM nebo ČSSD. Demonstraci svolal Odborový svaz KOVO, nejpočetnější v České republice. Jak na tiskové konferenci uvedl místopředseda organizace Tomáš Valášek, účastní se nejen odboráři, ale i zaměstnanci z celé republiky. V davu se objevil i místopředseda KSČM Jiří Dolejš nebo předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

Lidé mohli na místě podepsat petici komunistů proti zvýšení věku odchodu do důchodu. Když začal řečnit místopředseda hnutí SPD Radim Fiala, lidé na něj bučeli a pískali.

Slovo si vzala i předsedkyně Komunistické strany Čech a Moravy Kateřina Konečná. „Ti, kteří se dneska podělali, aby sem dnes přišli, tak vyjednali to, že bude zákaz spalovacích motorů,“ řekla davu z podia Konečná. Prohlásila, že české předsednictví EU bylo jedno velké fiasko a vláda udělala špinavou práci za ty, kteří chtějí zničit průmysl v Evropě. Europoslankyně také kritizovala to, že je Česká republika v područí Evropské unie. 

Poslanec Andrej Babiš (ANO) přirovnal současný stav k nové totalitě. „Před kým tato nejhorší vláda může mít strach? Před vámi, odboráři. Máte desítky svazů, je vás pět set tisíc? Pokud přijdete a zorganizujete demonstraci, kde přemluvíte tři kolegy a zaplníte ten Václavák, tak konečně ta vláda začne s váma mluvit,“ řekl Babiš. Příchozí strašil zdražováním a vládu přirovnal k loutkové vládě výrobců elektřiny. Zmínil předsednictví, ukrajinské uprchlíky, spalovací motory, vše v kritickém tónu.

Akce byla ukončena po asi hodině a půl. Během protestu museli dvakrát zasáhnout přítomná Záchranná služba Asociace samaritánů. „Postrarali jsme o muže a pak ženu, v obou případech se jednalo kolaps. Převezli jsme je do Nemocnice na Františku," uvedla pro redakci Pražské Drbny mluvčí ZSAS Petra Homolová.

„Mnoho lidí již po 65. roce věku není v takové zdravotní kondici, aby mohli svou profesi dále vykonávat“

„V mediálním prostoru se velmi vážně hovoří o vládou připravovaném posunutí věku odchodu do důchodu ze současných 65 na 68 let. Přestože zatím nemáme k dispozici žádné oficiální podklady, považujeme za nezbytné se proti tomuto záměru ozvat,“ uvedl svaz na svém webu.

„Řada profesí je fyzicky či psychicky velmi náročných. Navíc mnoho lidí již po 65. roce věku není v takové zdravotní kondici, aby mohli svou profesi dále vykonávat. A u opravdu těžkých zaměstnání tato situace nastává ještě dříve. Dlouhodobě proto požadujeme zkrácení věku odchodu do důchodu pro náročná povolání,“ píše KOVO.

„Máme obavy, že přijdeme o spoustu pracovních míst"

Akci podpořila i odborová centrála Českomoravská konfederace odborových svazů. „Politici slibují zaměstnancům v těžkých profesích 32 let, že jim nahradí zrušené důchodové kategorie. Dodnes se tak nestalo s výjimkou jedné profese, a to jsou záchranáři,“ prohlásil na tiskové konferenci předseda konfederace Josef Středula.

Středula dále uvedl, že požadují pro pracovníky kategorií rizik 3 a 4 dřívější odchod do důchodu bez jakýchkoliv sankcí.

Účastníci akce také odmítají zavedení nové emisní normy Euro 7. „Máme obavy, že přijdeme o spoustu pracovních míst. Škoda Auto ohlásila, že pokud se norma přijme, tak propustí tři tisíce lidí a zhruba deset tisíc lidí z navazujících provozů,“ řekl na tiskové konferenci předseda svazu Roman Ďurčo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky starobní důchod, Úřad vlády České republiky, Josef Středula, Strakova akademie, demonstrace, odbory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Komentuje pospíchal ? To se takhle procházíte životem s rycheckými, bendovci, mrázkovci, rychtigovci, cimickými, rydlrakušanovci, feriovci, danuschovci, návrat devadesátek viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, objímáte se s Andělou, Uršulou, čapuťkou která vám dá i metal když ho nedostanete tady(rych). A najednou demonstrace za demonstrací. Lidé se probouzí všude, stihnou se pořádně probudit Němci kteří byli mafií použiti k tažení na východ za 2 světové váky, zfanatizovaní hiedlerovci(-mužík hitler-jméno matky Hiedler, otec se jmenoval Schickelgrubr) poslaní na smrt zmrznutím bez zimní výstroje ? Viz film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. Viz film Lidi co znám, Vítejte v Řecku pane inspektore, Kmotr, Někdo to rád horké vše o mafii.

Středa, 29. března 2023, 13:47Odpovědět

VIDEO: Lidé protestovali proti reformě důchodů před úřadem vlády. Přišel i Babiš  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.