Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražané minulý rok ukradli méně pitné vody, pokuty se jim ale prodražily

Pražské vodovody a kanalizace minulý rok černým odběratelům pitné vody a producentům nelegálních odpadních vod nafakturovaly 3,9 milionu korun. I když bylo prohřešků méně, částka stoupla o sedm set tisíc oproti roku předchozímu.

V roce 2022 firma odhalila 276 případů, o rok předtím to bylo 323. Celkově museli lidé doplatit za odběr i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce 3,9 milionu, v roce 2021 3,2 milionu.

„V celkových výsledcích se nejvíce promítla dofakturace stočného za nelegální produkci odpadních vod u jednoho z průmyslových areálů,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Nelegální vypouštění odpadních vod se vyskytlo v 121 případech. „V drtivé většině případů se jednalo o nepřihlášenou kanalizační přípojku a přímé napojení do revizní šachty,“ vysvětlil Mrázek.

Černých odběrů bylo 155, prokázat se pracovníkům firmy podařilo 126. „Nejčastěji se vyskytovala neoprávněná manipulace s vodoměrem (75 procent), neměřená odbočka před vodoměrem (14 procent) a neevidovaná vodovodní přípojka (10 procent),“ popsal Mrázek.

Černé odběry a nelegální vypouštění zjišťují kontrolou vlastní databáze. „Pokud stávající smlouva na vodné neobsahuje ujednání o odvádění odpadních resp. srážkových vod kanalizací pro veřejnou potřebu, provedou v nemovitosti kontrolu. PVK také kontrolují objekty, které nejsou v její databázi (jedná se o vlastní studně) s ohledem na napojení do veřejné kanalizace,“ doplnil Mrázek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky odpadní voda, Pražské vodovody a kanalizace, pitná voda, nelegální odběr, faktura, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražané minulý rok ukradli méně pitné vody, pokuty se jim ale prodražily  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.