Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začíná Suchej únor. Akce má pomoci omezit nadměrné pití alkoholu

V Česku dnes začíná osmý ročník kampaně Suchej únor, která má pomoci omezit nadměrné pití alkoholu. Akci pořádá Liga otevřených mužů a vyzývá Čechy, aby aspoň měsíc vydrželi bez alkoholu. Podle odborníků nadměrná konzumace ohrožuje zdraví i kvalitu života, přičemž i dočasná abstinence zlepší funkci jater, trávení nebo spánek. Loni výzvu zdržet se na měsíc pití alkoholu podle organizátorů přijalo zhruba šest procent dospělých.

Česko patří mezi země s nejvyšší spotřebou čistého lihu na obyvatele

Kampaň Suchej únor se inspirovala v zahraničí, některé země mají ale i leden. Zájemci, kteří se chtějí do akce zapojit organizovaně, se mohou zaregistrovat na webu www.suchejunor.cz. Na internetových stránkách je i test, který pomůže zjistit, jak na tom člověk s pitím je. K dispozici jsou tam také kontakty na odborníky.

Česko patří mezi země s nejvyšší spotřebou čistého lihu na obyvatele. Rizikově pije alkohol zhruba milion Čechů, náklady spojené s následky převyšují 59 miliard korun ročně. Suma zahrnuje jak financování léčby závislosti a nemocí, tak trestné činy, dopravní nehody nebo sníženou produktivitu práce.

Škodlivé pití odpovídá konzumaci 40 až 60 gramů alkoholu u mužů a 20 až 40 gramů u žen. U mužů jsou to dvě až tři piva, čtyři až šest decilitrů vína a dva až tři "panáky". U žen je to o sklenici méně. Rizikové pití představuje u mužů přes 60 gramů alkoholu a u žen přes 40, tedy u mužů více než tři a u žen více než dvě sklenice.

Zpřísnění zákona o regulace reklamy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nedávno citoval výsledky lednového průzkumu společnosti Median, podle kterých zhruba 59 procent lidí má ve svém okolí člověka, který měl nebo má problémy s alkoholem. Téměř polovina dotázaných v průzkumu navíc považuje pití alkoholu za trendy a zhruba 14 procentům lidí by nebylo příjemné, pokud by měli odmítnout alkohol ve společnosti.

Podle ministra jsou dopady alkoholu fatální, možná fatálnější než u tabáku, přitom jeho regulace je mnohem mírnější. V poslední době jeho úřad uvažuje o zpřísnění zákona o regulaci reklamy. V následujících letech by podle ministra mělo pokračovat vyšší zdanění alkoholu, poslední zvyšování spotřební daně se ale týkalo jen lihovin, nikoliv vína a piva.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, společnost, alkohol, pití, Česko, regulace, Adam Vojtěch, ANO 2011, Median

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná Suchej únor. Akce má pomoci omezit nadměrné pití alkoholu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.