Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Pražském hradě uzavřeli Obrazárnu, důvodem je závada vzduchotechniky

Na Pražském hradě uzavřeli tamní Obrazárnu, důvodem je závada na vzduchotechnice. Hrad informoval na svém webu, že provoz je uzavřen do odvolání. Obrazárna se slavnými díly starých mistrů se po několika letech otevřela letos 1. ledna.

„Došlo zde k havárii na frekvenčním měniči vzduchotechnické jednotky pro sloupové sály Obrazárny a vzduchotechnická jednotka č. 2 je mimo provoz. Závada na frekvenčním měniči vznikla po výrazném poklesu napětí na přívodu do Hradu," uvedl mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák. Obrazárna byla proto podle něj uzavřena preventivně, aby bylo pro vystavená díla zajištěno co nejstabilnější klima.

Historie Obrazárny Pražského hradu sahá až k rudolfinským sbírkám. Ve svém souboru má díla malířů, jako jsou Tizian, Rubens, Tintoretto, Veronese nebo Cranach. Obrazárna vždy patřila k návštěvnickým lákadlům Hradu. Od roku 2019, kdy se v ní rozbila klimatizace, byla zavřená. Prostor patřil k těm, kde bylo stálé klima nutné pro staletí stará díla, která potřebují stabilní vlhkost a teplotu.

Hrad uváděl, že připravil projekt na rekonstrukci Obrazárny, s epidemií covidu-19 ale přišly ztráty příjmů z cestovního ruchu, které přípravy zbrzdily. Obrazy byly umístěny v depozitáři, až loni v létě se otevřela výstava v Císařské konírně, která ukázala asi polovinu děl z Obrazárny.

Tehdejší vedoucí odboru kultury Správy Pražského hradu Václav Beránek uváděl, že kvůli nedostatku peněz není jisté, kdy bude Obrazárna otevřena. Drastický propad tržeb z turistického ruchu podle něj znemožnil opravu klimatizace, která by stála přibližně 50 milionů korun.

Ve vedení správy skončil koncem října její dlouholetý ředitel Ivo Velíšek, Beránkův nadřízený. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář výkonem funkce ředitele správy dočasně pověřil ředitele administrativní sekce kanceláře prezidenta Jana Nováka, kterého následně doporučila ke jmenování do funkce výběrová komise. Koncem roku se rozhodlo o zpřístupnění Obrazárny od 1. ledna.

Obrazárna Pražského hradu je jedna z nejstarších kontinuálně existujících tuzemských uměleckých sbírek, v novodobé podobě byla otevřena v roce 1965. Kolekce evropského malířství zahrnuje díla starých mistrů německé a nizozemské renesance, italské renesance a manýrismu i umělců středoevropského a holandského baroka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Pražský hrad, Obrazárna, muzeum, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Pražském hradě uzavřeli Obrazárnu, důvodem je závada vzduchotechniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.