Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Čeští hasiči našli v troskách po zemětřesení v Turecku tři živé osoby

Český tým záchranářů složený z hasičů z Prahy a Moravskoslezského kraje, který vyjel pomáhat do zemětřesením zničené oblasti Turecka, dnes na Twitteru informoval o tom, že v devět hodin ráno ze sutin vyprostil dvě živé osoby. Hasiči navíc potvrdili, že ve čtyři hodiny ráno se druhému českému záchrannému týmu podařilo z trosek vyprostit živou ženu, kterou vyštěkala fenka Terezka. Jde o první tři živé osoby, které čeští hasiči v troskách našli.

Čeští záchranáři vytvořili pro potřeby jejich kolegů z ostatních týmů, které operují v Adyiamanu, malou skupinu pro rychlé nasazení z kynologa, velitele a štěrbinové kamery. „Tato skupina označila dvě místa s předpokládaným výskytem živých osob. Jejich vyproštění potrvá 10 až 20 hodin, postarají se o něj kolegové z těžkého USAR z Alžíru. Český tým stále pracuje na dvojici šestipodlažních bytových domů,“ popsal mluvčí českého týmu Jakub Kozák.

Dnes po šesté hodině ranní informoval mluvčí hasičů o dalším průběhu záchranných prací. „V průběhu noci hasiči nepřestali pracovat u zřícených bytových domů, z trosek vyprostili dalších dvanáct těl, celkem už jsme tedy ze zřícených budov vyprostili dvacet obětí, jedenáct z toho byly děti. Naše skupina pro rychlé pátrání s kynology a štěrbinovou kamerou na několika místech označila lokaci s možností výskytu přeživších, na vyproštění pracují kolegové z ostatních USAR týmů v oblasti,“ popsal Kozák.

Po deváté hodině mluvčí poslal z Turecka dobrou zprávu. „Před půl hodinou se našemu týmu podařilo ze sutin vyprostit dvě živé osoby, které jsme na nosítkách předali místním zdravotníkům. Zároveň máme potvrzenou informaci o tom, že kolegové z jiného týmu ve čtyři hodiny ráno zachránili z trosek ženu, kterou v noci vyštěkal pejsek Terezka české kynologické skupiny, se kterou provádíme vyhledávání,“ popsal Kozák.

Českému záchranářskému týmu bylo jako místo působiště určeno město Adiyaman, které se nachází přibližně 350 kilometrů východně od letiště Adana. Tým si nejprve musel postavit základnu. Od úterního večera na místě provádějí záchranné činnosti.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor ČR

Štítky hasiči, zemětřesení, Turecko, USAR, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští hasiči našli v troskách po zemětřesení v Turecku tři živé osoby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.