Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VIDEO: Zemětřesení v Turecku má už přes 11 tisíc obětí. Češi na místě stále pomáhají

Tým českých hasičů složený z hasičských sborů z Prahy a Moravskoslezského kraje zasahuje v Turecku na území, které zasáhlo zemětřesení. To si v Turecku a Sýrii vyžádalo už přes 11 tisíc obětí. Záchranné týmy včetně toho z České republiky pracují v oblasti bez přestávky ve snaze vyprostit ze sutin budov přeživší, šance na záchranu zasypaných jsou ale i vzhledem k mrazivým teplotám stále menší.

Češi pomáhají v Adiyamanu

Českému záchranářskému týmu bylo jako místo působiště určeno město Adiyaman, které se nachází přibližně 350 kilometrů východně od letiště Adana. Tým si nejprve musel postavit základnu. Do záchranných činností se záchranáři zapojili v úterý večer.

„Okamžitě jakmile nám přijela technika, tým vyrazil na první místa k vyhledávání zavalených osob. Kynologové ve spolupráci s alžírským odřadem za celou noc prohledali několik míst včetně zříceného hotelu. Nad ránem jsme vystřídali tým a vyrazili na další postižená místa,“ popsal novinářům situaci na místě mluvčí českého týmu, který v Turecku zasahuje, Jakub Kozák.

Všichni členové jsou v pořádku

„Čeští hasiči jsou nasazeni u dvou zřícených bytových domů, místní autority v každém z nich odhadují počet zavalených až na 50. Nasadili jsme psy, kteří nám označili místa možného nálezu. Zasahující hasiči provedli stabilizaci a provádí další sutinové vyhledávání,“ popsal Kozák.

„Řešíme dvě budovy o půdorysu přibližně 40 krát 40 metrů, jedna má patra zřícená na sobě, druhá je sesunutá. V budově zatím máme potvrzeno sedm mrtvých. Zatím pracujeme nepřetržitě, máme dobrou spolupráci s armádou, která nám zajištuje transport a užitkovou vodu. Na místech vyštěkaných psy provádíme podrobné pátrání. Šance na přežití stále existují, kolegové z Polska asi 280 kilometrů daleko našli osm živých,“ vysvětil mluvčí.

Součástí takzvaného USAR týmu, který vyrazil do Turecka z pražského letiště, jsou i dva psovodi záchranáři z řad pražské městské policie Michal a Pavel. „Dobrá zpráva, všichni členové jsou v pořádku,“ píše na facebooku pražských strážníků jejich mluvčí Irena Seifertová.

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor ČR

Štítky hasiči, pomoc, hledání, osoby, zemětřesení, Turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zemětřesení v Turecku má už přes 11 tisíc obětí. Češi na místě stále pomáhají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.