Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Ve frontě před ČNB stály stovky lidí. Čekali na novou bankovku

, aktualizováno 8. února 2023, 18:19

Tisíce lidí stály ve frontách před budovami ČNB po celé republice. Výjimkou není ani pražská ČNB, před kterou od rána čekaly stovky zájemců o novou tisícikorunovou bankovku s přítiskem k třicátému výročí rozdělení české a slovenské měny. Na tisícikoruny lidé čekali kromě Prahy také v Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě.

Ve frontě stojí stovky lidí

Od brzkých ranních hodin stáli lidé ve frontě před budovou České národní banky v ulici Na Příkopě. Lidé čekali, až na ně přijde řada a budou si moci koupit novou bankovku, kterou ČNB vydala přesně 30 let od zahájení úspěšného rozdělení česko-slovenské měny. Nová bankovka v hodně 1000 korun je s přítiskem v podobě bankovkového kolku a výročního loga.

Fronta se táhne od ČNB přes ulici Na Příkopě, Panskou, Jindřišskou až na Senovážné náměstí. Nadšenci čekali před budovou už od tmy, donesli si kempingová křesílka, vybavili se outdoorovým oblečením.

Od sedmi ráno čekala na své bankovky i Ilona Králíčková. Zrušila kvůli tomu domluvenou schůzku. „Dozvěděla jsem se o tom od sestry. Beru i pro ni, ale teď jsem trochu naštvaná," smála se promrzlá Ilona. Měla na sobě několik vrstev, funkční oblečení, ale nic nepomáhalo.

Začala asi 250 metrů daleko, za dvě hodiny se posunula o 200 metrů. Tisícovky si pak koupila čtvrt hodiny po desáté. Teď už má fronta 800 metrů, takže lidé si počkají až do zavíračky ve čtyři.  A možná se na ně ani nedostane. 

Na místě je i dopravní policie

Lidé novou bankovku vyměňovali od dnešního rána za jiné české bankovky nebo mince v hodnotě 1000 korun, a to právě na pokladnách všech pracovišť ČNB. Na dodržování veřejného pořádku v ulici Na Příkopě dohlížela také policie. „Monitorujeme vyšší počet lidí u ČNB. Na místě je i dopravní policie, ale na místě jsme nezaznamenali žádné dopravní komplikace,“ uvedla naší redakci mluvčí policie Violeta Siřišťová a doplnila, že o bezpečnost se kromě policie stará i bezpečnostní agentura z ČNB.

„V zájmu rychlého odbavování na pokladnách Česká národní banka doporučuje, aby si lidé připravili bankovky v částce odpovídající požadovanému počtu výročních bankovek. Bankovky se nedají předem objednat ani zaslat,“ uvedla na stránkách ČNB její mluvčí Petra Krmelová.

Do oběhu jde celkem 200 tisíc kusů výročních tisícikorun

Do oběhu půjde celkem 200 tisíc kusů výročních tisícikorun. ČNB je bude zájemcům vydávat až do rozebrání zásob, výměna je možná pouze osobně na pracovištích ČNB v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě, a to v prodloužených pokladních hodinách od půl osmé ráno do čtyř odpoledne. Každý zájemce si může odnést maximálně pět kusů vyroční bankovky.

„Výroční bankovku tvoří tisícikoruna vzoru 2008 s přítiskem na lícní straně kuponu. Vzhledem k tomu, že bankovka odkazuje na třicáté výročí vzniku české a slovenské koruny, s nímž bylo spojené mimo jiné kolkování bankovek, tvoří tento přítisk právě motiv dobového tisícikorunového bankovkového kolku z roku 1993 a také výroční logo 30 let ČNB od akademického malíře Jana Solpery. Přítisk nemá vliv na hodnotu ani platnost bankovky, lze ji tedy použít k platbám za zboží a služby,“ popsala podobu bankovky Petra Krmelová.

„Tisícikorunovou bankovku lze přirovnat k jiným výročním papírovým platidlům vydávaným Českou národní bankou. Je to spíše sběratelský kousek než investice. Sběratelé touží po bankovkách a mincích s omezeným nákladem, a tak je pravděpodobné, že se objeví jak u sběratelů, kteří trpělivě čekají ve frontě na výměnu, tak i u překupníků zboží, kteří čekají ve frontě za účelem rychlého zisku. Sběratelé, kteří nemohou čekat ve frontě, jsou ochotni za bankovku zaplatit i několikanásobně více. Je důležité si uvědomit, že bankovka má náklad 200 tisíc kusů, což je velmi vysoký náklad," vysvětlil redakci Drbny nusmismatik Jan Macko.

Na internetových bazarech se ještě před začátkem vydávavání bankovek objevily nabídky jejich prodeje, ovšem za mnohdy za vyšší částku, než je její hodnota. Prodejce ze Židlochovic za ni chce deset tisíc korun, další z Kopřivnice zase tři tisíce. Někteří na bankovky brali i předobjednávky. 

Jde o v pořadí druhou českou bankovkou, která je opatřena speciálním přítiskem. První byla stokoruna, která byla vydána v roce 2019 u příležitosti 100 let od měnové odluky od Rakouska-Uherska.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Ve frontě před ČNB stály stovky lidí. Čekali na novou bankovku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.