Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Lidé čekají ve frontě na korunovační klenoty hodiny

Od dnešních devíti hodin jsou v příčné lodi svatovítské katedrály na Pražském hradě vystaveny korunovační klenoty. Jejich výstava vyvolala obrovský zájem turistů, kteří zaplnili areál Hradu. Lidé čekali ve frontě na korunovační klenoty hodiny. Výstava, která probíhá každý den od deváté hodiny ráno do páté hodiny odpoledne, je pro návštěvníky zdarma a končí v sobotu 21. ledna.

Dveře Korunní komory otevřelo sedm klíčníků

Už včera v jednu hodinu odpoledne se ve svatováclavské kapli v katedrále svatého Víta sešli klíčníci, kteří otevřeli dveře Korunní komory a vyzvedli korunovační klenoty. Klíčníky jsou premiér Petr Fiala (ODS), prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), pražský arcibiskup Jan Graubner, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Václav Malý.

Klenoty jsou od dnešního rána vystaveny v katedrále svatého Víta a lidé se na ně mohou přijít podívat až do soboty 21. ledna. Dosluhující prezident Miloš Zeman rozhodl o jejich vystavení k příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. V příčné lodi svatovítské katedrály byly klenoty vystavené naposledy v roce 1955. Zároveň s nimi je ve svatováclavské kapli katedrály vystavena lebka svatého Václava.

Fronta se táhne asi půl kilometru

Vstup na výstavu je tradičně zdarma a přednostní vstup mají návštěvníci na invalidním vozíku s průkazem ZTP či ZTP/P. Výstava je otevřena od deváté hodiny ranní do páté hodiny odpolední a Hrad nepřipravil rezervační systém na vydávání vstupenek, lidé tak stojí dlouhou frontu, která se táhne zhruba půl kilometru zahradou Na valech přes třetí nádvoří Hradu.

Ve frontě potkal náš redaktor turisty z Polska, Turecka nebo Německa. Velkou část však tvořili návštěvníci z tuzemska. „Čekáme tu dvě a půl hodiny, věříme, že to bude stát za to. Klenoty uvidíme úplně poprvé,“ popsal našemu redaktorovi ve frontě kousek před vchodem do katedrály David Kovář z Prahy.

Na návštěvnici z Prahy narazil náš redaktor i na druhém konci fronty na pěšine zahrady Na valech. „Já bydlím v Praze, tohle je moje teta, přijela z Brna hlavně, aby viděla klenoty, ale zdrží se tu aspoň dva dny. Už jsem tu poněkolikáté, vodila mě sem i moje maminka. Klenoty uvidím asi počtvrté,“ řekla Alena Kočová.

VIDEO: Babiše nepustili do kostela, tak exhiboval ve frontě na klenoty

Předseda opozičního hnutí ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš se chtěl dnes vypravit na návštěvu kostela Panny Marie Vítězné a Pražského Jezulátka. Když se to provozovatelé kostela dozvěděli, raději budovu uzavřeli, aby Babiše nemuseli...

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v dalším roce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky fronta, korunovační klenoty, prezident, tusirmus, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Lidé čekají ve frontě na korunovační klenoty hodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.