Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Primátor Hřib navštívil poničený Kyjev, setkal se s Kličkem

Pražský primátor Zdeněk Hřib přijel na návštěvu ukrajinského hlavního města, kam ho pozval jeho kyjevský protějšek Vitalij Kličko. Projednali stav města poničeného válkou, humanitární pomoc i posílení bezpečnosti obou metropolí.

Hřib do Kyjeva dorazil i s primátory Varšavy, Bratislavy a Budapešti, se kterými je Praha v Paktu svobodných měst.

„Společně s dalšími primátory teď hledáme cesty, jak využít potenciál našich měst v poválečné obnově Ukrajiny. V neposlední řadě s námi primátor Kličko a bezpečnostní experti z Kyjeva sdílí své nedocenitelné zkušenosti z krizového řízení metropole zasažené mnoha druhy mimořádných událostí. Můžeme se od Kyjeva učit, jak být připraveni na podobné teroristické útoky na kritickou civilní infrastrukturu," popsal v tiskové zprávě Hřib (Piráti).

Pětice během jednání řešila stav infrastruktury města, kvůli ruským útokům dochází k výpadků elektrického proudu a teď hrozí i poškození vodovodů.

„Kvůli útokům na tamní důležitou infrastrukturu k nám prchají lidé, kterým jsme poskytli zázemí do doby, než invaze v jejich zemi skončí. Primátor Kličko pomoc Prahy velmi oceňuje. Je to také naše válka, a proto i já chci poděkovat Pražanům za dosavadní projevy nebývalé solidarity a lidskosti,“ uvedl Hřib.

V prosinci Praha do Kyjeva poslala 400 topidel a 10 elektrocentrál, během války také dvacet tramvají, autobusy, sanitky a záchranky. Tuto podporu město vidí pragmaticky, Ukrajinu totiž nebudou muset opouštět další lidé.

Praha poslala na Ukrajinu šest vagonů humanitární pomoci, topidla a elektrocentrály

Z libeňského nádraží dnes na slovenské hranice s Ukrajinou zamířil vlak se stovkami naftových topidel a skoro dvě desítkami elektrocentrál v hodnotě patnáct milionů korun. Humanitární pomoc ze zásob hlavního města si rozdělí města Kyjev a Mykolajiv.

„Obnova a rozvoj infrastruktury také představuje velkou příležitost pro politickou a ekonomickou spolupráci našich měst a firem,“ vysvětlil v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Hřib si ještě prohlídne místa poničená ruskými útoky jak v Kyjevě, tak v sousední Buči. Navštíví nemocnici pro zraněné vojáky nebo zahřívárnu, kde pomáhají i topidla z Prahy. Setká se také s bývalým ukrajinským velvyslancem v České republice Jevhenem Perebyjnisem a českým velvyslancem na Ukrajině Radkem Matulou.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát hlavního města

Štítky Ukrajina, Kyjev, návštěva, pomoc, Hřib, Kličko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor Hřib navštívil poničený Kyjev, setkal se s Kličkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.