Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Procházka na Hrad místo demonstrace. Milion chvilek se chce rozloučit se Zemanem

Spolek Milion chvilek pořádá v neděli odpoledne na druhém nádvoří Pražského hradu shromáždění nazvané Dotáhneme změnu: Demokrat na Hrad, která se koná několik dní před prvním kolem prezidentských voleb. Účastníci se chtějí na demonstraci symbolicky rozloučit s érou arogance a pohrdání lidmi, kterou podle nich ztělesňoval Miloš Zeman, a dát najevo, že od nově zvoleného prezidenta či prezidentky očekávají demokratické hodnoty, otevřenost, lidskost či prozápadní a demokratické směřování České republiky.

Milion chvilek na svém webu uvedlo, že Správa Pražského hradu organizátorům doporučila přesunout nedělní shromáždění jinam, protože historické sídlo českých králů a prezidentů není podle správy veřejným prostranstvím. Spolek ale argumentuje rozhodnutím Městského soudu v Praze, podle něhož jsou hradní nádvoří veřejným prostranstvím, kde se veřejnost shromažďovat může. V reakci na vyjádření správy, že Pražský hrad je nejnavštěvovanějším turistickým cílem, současně spolek vyzval své příznivce, aby na Hrad dorazili jako turisté na výlet, tedy s fotoaparáty, turistickou mapou, svačinou a dalším vybavením. Současně je upozornil na to, aby kvůli bezpečnostním kontrolám, které byly na Hradě zavedeny v roce 2016, přišli s předstihem. Demonstrace má začít ve 14:00.

Rozloučení s Milošem Zemanem

Doporučení Správy Pražského hradu jen zdůrazňuje to, proč akci pořádáme - abychom ukázali, že od nového prezidenta chceme demokratické hodnoty. Otevřenost jeho i Hradu lidem, odvahu, upřímnost a lidskost. Aktivním občanům, kterým záleží na tom, jakou hlavu státu budeme mít, proto říkáme, ať tedy na nádvoří Hradu přicházejí jako turisté. A spolu s námi vyjádří, jak je důležité mít demokratického prezidenta nebo prezidentku,“ uvedla mluvčí Milionu chvilek Hana Strašáková.

Účastníci demonstrace mohou na shromáždění napsat na transparenty, jaké hodnoty chtějí od nové hlavy státu. Organizátoři akce uvedli, že z Hradu naopak vynesou pozůstatky po prezidentské éře Miloše Zemana a rozloučí se s jeho desetiletým působením na Hradě. Zemanův nástupce se ujme prezidentského úřadu začátkem března. Voliči budou příští víkend vybírat z devíti kandidátů, předpokládané druhé kolo dvou finalistů se uskuteční koncem ledna.

Spolek dlouhodobě kritizuje Andreje Babiše

Spolek Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo hnutí ANO. Pořádal poté demonstrace, při nichž mimo jiné kritizoval tehdejšího premiéra a nynějšího prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) za střet zájmů či nedodržování volebních slibů. V červnu 2019 se na pražské Letné největší demonstrace zúčastnilo podle organizátorů až 250 tisíc lidí. Loni pořádal také několik demonstrací na podporu Ukrajiny, které od loňského února vzdoruje ruskému vojenského útoku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adam Hříbal/facebook Milion chvilek

Štítky demonstrace, volby, prezident, Hrad, Milion chvilek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Procházka na Hrad místo demonstrace. Milion chvilek se chce rozloučit se Zemanem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.