Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Pamětní deska pro pilota RAF. V Žitné byla odhalena připomínka Karla Janšty

U příležitosti 110 let od narození Karla Janšty byla v ulici Žitná odhalena pamětní deska. Plukovník Karel Janšta byl příslušník RAF a od roku 1943 členem Státní rady v Londýně. Slavnostního odhalení se zúčastnila mimo jiné i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nebo Velitel vzdušných sil AČR Petr Čepelka.

„Naše městská část se může pochlubit desítkami hrdinů, jejichž jména, která byla léta neprávem opomíjena, se dlouhodobě snažíme vyzdvihovat. Patří k nim i další významný československý příslušník RAF plukovník in memoriam Karel Janšta, který dlouhá léta žil zde v tomto domě, kde bohužel také v zapomnění zemřel. Plukovník Janšta bohužel patří k té většině „rafáků“, která se pádu režimu a své rehabilitace nedočkala,“ uvedla při slavnostním odhalení desky Jana Černochová (ODS). 

Slavnostní akce se účastnila dcera plukovníka Janšty paní Jana Zachová i autor desky akademický sochař Petr Císařský. Kromě Černochové promluvila i starostka Dvojky. „Praha 2 je bezesporu městskou částí, která je malá rozlohou, ale velká významem. Narodilo se zde a svůj život prožilo mnoho osobností i válečných hrdinů. A plukovník Karel Janšta se právem řadí mezi ně. Jeho životní příběh plný odvahy a statečnosti by neměl být zapomenut,“ řekla ve svém proslovu Alexandra Udženija (ODS).

Člen Sokola i instruktor střelby. Za komunismu dělal dlaždiče

Životní příběh Karla Janšty je bezesporu obdivuhodný. Narodil se v roce 1912 a během první republiky byl ve Svazu letců republiky Československé, od roku 1936 byl pak přiřazen na letiště Praha. Po německé okupaci uprchl do Anglie, kde se připojil k 311. peruti RAF. Odlétal 200 hodin a působil při výcviku nových posádek jako instruktor střelby.

Edvard Beneš jej jmenoval jako člena československé Státní rady v Londýně a jako jediný zásupce zahraniční armády byl ve funkci předsedy branného výboru. V Londýně byl i členem místní tělocvičné jednoty Sokol. Po návratu do Česka a nástupu komunistů se živil jako asfaltér a dlaždič. Stejně tak jako spoustu ostatních letců, kteří bojovali v zahraničí. Zemřel ještě před tím, než komunistický režim padl. Prezident Václav Havel Karla Janštu v roce 1991 rehabilitoval a povýšil ho na plukovníka letectva.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Schejbal

Štítky RAF, letectvo, pamětní deska, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pamětní deska pro pilota RAF. V Žitné byla odhalena připomínka Karla Janšty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.