Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Na Letné začaly odpočítávat obří klimatické hodiny

Z Letné teď na centrum Prahy shlíží osmimetrové hodiny, které odměřují čas, který lidstvu zbývá k zastavení nezvratných klimatických změn. Podle organizátorů je to sedm let. Digitální hodiny budou na místě do 12. prosince.

Za projektem stojí Festival svobody, který tak chce upozornit na oteplování planety. Dva digitáln ciferníky o výšce osm metrů a šířce dva metry ukazují zbývající čas do chvíle, kdy už nebude možné klimatické změny napravit. Ten levý odpočítává roky a dny, pravý hodiny, minuty a vteřiny. Podle organizátorů je to méně než sedm let.

Hodiny se rozsvítily přesně v šest hodin večer. Nejdřív světla problikávala, pak se objevil nápis „epilog země" a poté „čas spěchá". Nakonec naskočil čas 6 let, 235 dní a 53 minut. 

„Festival svobody si každoročně připomíná odkaz sametové revoluce. O ten je ale nutné se starat průběžně, nejen 17. listopadu. Proto jsme se rozhodli v návaznosti na nedávné 33. výročí vedle kyvadla nainstalovat Klimatické hodiny. Chceme občanům, včetně politiků, nenásilnou, ale přesto velmi silnou formou připomínat, že změny klimatu jsou akutní hrozbou pro budoucnost České republiky, ve které panuje svoboda, mír a demokracie,” uvedl v tiskové zprávě mluvčí Festivalu svobody Marek Cieslar.

Klimatické hodiny už jsou v provozu například v Soulu, Glasgow, New Yorku nebo Berlíně. V Praze budou v provozu do 12. prosince.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Letná, hodiny, Festival svobody, klima, změna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Letné začaly odpočítávat obří klimatické hodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.