Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes je den štědrosti. Zájem Čechů zapojit se s každým rokem roste

Na úterý 29. listopadu letos připadá Giving Tuesday, tedy světový den štědrosti a dobrých skutků. Do Česka přišel před šesti lety z Ameriky, kde vznikl jako protipól nákupních horeček Black Friday. Firmy, neziskové organizace i jednotlivci po celé republice během něj vytváří výzvy pro dárce, do kterých se může zapojit kdokoliv.

Výzvy jsou nejčastěji zaměřené na děti, seniory nebo handicapované

Giving Tuesday v Česku už sedmým rokem zaštiťuje Asociace společenské odpovědnosti, která svátek do tuzemska přinesla. „Sdružujeme firmy, neziskové organizace a veřejnou sféru a chceme budovat společenskou odpovědnost a udržitelnost tak, aby byly součástí každé firmy. V roce 2016 jsme tu chtěli posílit kulturu dárcovství a koncept Giving Tuesday se nám moc líbil, protože vybízí k nenakupování a místo toho k dělání dobrých skutků,“ vysvětlila v rozhovoru pro Drbnu Karolína Tesárek z Asociace Giving Tuesday.

Kdokoliv může na webu Asociace registrovat svou výzvu, nebo se zapojit do výzvy někoho jiného. „Nejčastěji jsou zaměřené na pomoc dětem, seniorům a handicapovaným. Letos se hodně věnují i lidem v nouzi nebo bez domova. A samozřejmě máme i výzvy na životní prostředí, kulturu nebo vzdělávání,“ popsala Tesárek. Počet registrovaných výzev navíc každý rok roste, loni se díky akci vybralo 95 milionů korun.

Češi nejvíc darují oblečení

Podzimní výzkum agentury Ipsos pro organizaci ukázal, že Češi nejvíce darují materiální pomoc, konkrétně oblečení. „Je to asi i logické vzhledem k tomu, že je finanční nejistota a krize. Myslím si, že v této době lidé spíš darují materiální věc, kterou mají a třeba ji nepotřebují, než když na jaře posílali peníze na Ukrajinu,“ uvedla Tesárek. Podotkla také, že paradoxně je právě oblečení dlouhodobě jedna z nejkupovanějších kategorií během výprodejů Black Friday.

Z výzkumu také vychází, že Češi darují každým rokem víc. Potvrzuje to i Index prosperity, podle kterého jsou desátým nejsolidárnějším národem v Evropě. Vliv na čísla má určitě vlna solidarity, která se v Česku zvedla po loňském tornádu na Moravě nebo po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru letošního roku, poukázala Tesárek. „Uvidíme, co s tím udělá ten další rok, ale myslím si, že Češi se dokážou semknout, když se jich něco přímo dotýká a souzní s tím,“ dodala.

VIDEO: Vánoční trhy lákají davy. Strom na Staroměstském náměstí už svítí

Na Staroměstském náměstí dnes začaly vánoční trhy. Otevřely se po dvouleté pauze, kterou způsobila koronavirová situace. Na náměstí se také rozsvítil vánoční strom, pětadvacetimetrový smrk, který zdobí červené koule a přes šest kilometrů kabelů a...

Pražané mohou pomoci třeba zvířatům v útulku

„Já osobně mám takovou oblíbenou pražskou výzvu. Praha 2 má na náměstí Míru kontejner pro zvířata v ohrožení, kam může člověk darovat granule, oblečky pro psy, obojky, hračky. A oni to potom přerozdělí pejskům a kočičkám v nouzi,“ doporučuje Tesárek jeden ze způsobů, jak se zapojit.

Pražských výzev je celá řada. Nejvíce z nich vybírá finanční příspěvky nebo oblečení, zájemci mohou věnovat třeba ale i výtvarné potřeby, které pomohou duševně nemocným reflektovat své pocity.  Kompletní seznam je dostupný na webu akce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Giving Tuesday, dárcovství, dobročinnost, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je den štědrosti. Zájem Čechů zapojit se s každým rokem roste  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.