Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nový bytový dům ve Vršovicích vyroste na zasypané architektonické památce

Vedle fotbalového stadionu Ďolíček ve Vršovicích vyroste nový bytový dům. Polyfunkční dům nabídne 139 nájemních bytů, obchodní prostory v přízemí i parkovací stání. Pozemek mezi ulicemi Vršovická a Petrohradská skrývá zasypanou tvrz, která je památkově chráněná. Návrh s tím počítá a novostavba se historickým pozůstatkům vyhne.

Architektonickou soutěž o projekt na Desítce vyhrála brněnská kancelář Kuba & Pilař architekti. Součástí návrhu je i zvelebení okolí potoku Botiče spolu s výstavbou cyklostezky. Projekt je financován Magistrátem hlavního města, městská část ale získá téměř třetinu z bytů do dlouhodobé samosprávy. „Pro MČ Praha 10 se jedná o klíčové místo budoucího rozvoje této lokality. Vítězný návrh výborně reagoval na dnes nevyužitý potenciál řešeného prostoru a čerpal i ze dvou našich koncepčních dokumentů – Generelu veřejných prostranství a Urbanistické studie Botič,“ řekl o vítězném návrhu starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS).

Návrh počítá i s úpravou okolí Botiče

Porota u vítěznéhé návrhu ocenila, že bere v potaz urbanistickou tvář Vršovic a pavlačovým domem se snaží udržet ráz čtvrti. „Návrh zahrnuje jak variabilní dispozice bytů, tak flexibilní prostory pro obchody a služby v přízemí. Nabízí nová veřejná prostranství s parkovou úpravou podél Botiče, vtahuje vodní tok do poloveřejného vnitrobloku pomocí pobytových schodišť, vytváří menší náměstí u Vršovické ulice a vnitroblok osvěžuje stromy,“ uvedla předsedkyně odborné poroty Pavla Pannová.

Bytový dům bude stát na tvrzi ze 17. století

Pozemek, kde je dlouhodobě oplocené parkoviště, má za sebou bohatou minulost. V 17. století na místě stála tvrz, která byla součástí vrchnostenského dvora. Stavba zde vydržela až do roku 1971, kdy došlo k částečnému zboření. Zbytky budovy zůstaly dochovány, byť jsou skryty pod tlustou vrstvou navážky. Pod štěrkem a hlínou se ale skrývají archeologické nálezy zbytků mlýnských náhonů, pozůstatky pivovaru nebo soubor středověké keramiky. Podle radního pro rozvoj Petra Hlaváčka s tím ale návrh počítá. „Soutěžní návrh respektuje požadavky Národního památkového ústavu a významná část archeologického průzkumu je již hotová. Hodnotné části tvrze se návrh důsledně vyhýbá,“ vysvětlil Hlaváček (STAN) na twitteru.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražská developerská společnost

Štítky výstavba, bytový dům, Vršovice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový bytový dům ve Vršovicích vyroste na zasypané architektonické památce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.