Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rybník na Letné už se plní vodou z Vltavy. Hrad jednodušší napájení nepovolil, zlobí se primátor Hřib

Stavební práce na novém letenském rybníku jsou hotové a ten se teď plní vodou z Vltavy. Hotovo by mělo být do dvou měsíců. Podle primátora Zdeňka Hřiba šlo ale vodu přivézt jednodušeji, nedovolila to ale Správa Pražského hradu.

Ještě proběhnou dokončovací práce na březích

Místo pro rybník vybrali v proláklině mezi Hanavským pavilonem, bastionem sv. Tomáše a metronomem. S pracemi začaly Lesy hlavního města na podzim minulého roku a teď je podle mluvčí společnosti Petry Fišerové hotovo.

„Do konce listopadu budou probíhat ještě dokončovací práce na březích, zejména čisté terénní úpravy, modelace terénu, instalace mobiliáře, vyklízení stavebního zázemí a podobně,“ uvedla pro redakci Pražské Drbny Petra Fišerová.

Rybníka se Letná dočká na podzim. Koupání v něm bude jen vlastní nebezpečí

Vodní nádrž, kterou budují v Letenských sadech, by měla být hotova o letošním podzimu. Rybník o rozloze 6800 metrů čtverečních s ostrůvkem ale ke koupání nebo rybaření sloužit nebude, fungovat bude hlavně jako zásobník vody a měl by pomoci...

Rybník o rozloze 0,68 hektaru se čerpadly plní rychlostí pět litrů za sekundu. „Předpokládá se, že napouštění nádrže na plnou hladinu bude trvat zhruba dva měsíce, po tu dobu bude okolo nádrže z bezpečnostních důvodů ještě ponecháno dosavadní oplocení staveniště,“ informovala Fišerová.

„Nový rybník v Letenských sadech bude symbolem arogance Hradu"

Podle ní jsou i další možnosti napájení, je připraven nátok do nádrže z dešťové kanalizace z lokality od kyvadla. „Možné je i napojení na hradní vodovod, ale tato varianta je závislá na jednání se Správou Pražského hradu, které vede odbor ochrany prostředí magistrátu, oddělení péče o zeleň,“ dodala Fišerová.

Magistrát se ale s Hradem nedomluvil, což komentoval i primátor Zdeněk Hřib.

„Nový rybník v Letenských sadech bude symbolem arogance Hradu. Mohl být jednoduše napájený vodou z Litoveckého potoka. To ale Správa pražského hradu ani po 10 let trvajícím jednání nedovolila. Tak se bude složitěji plnit pomocí čerpadel vodou až z Vltavy. Neděkujeme za spolupráci,“ zlobil se na svém Twitteru Zdeněk Hřib (Piráti).

Rybník s přístupným ostrůvkem by měl fungovat jako zásobárna vody a pomůže zalévat letenskou zeleň. „Po dokončení budou v rybníce vysázeny mokřadní rostliny a v následujících letech vzniknou v jeho blízkosti dvě fontány a vodní prvek. Letenský rybník nebude určen k aktivní rekreaci, lidé se v něm budou moci koupat jen na vlastní nebezpečí. Koupání psů bude zakázané, stejně jako pohyb loděk a rybník nebude sloužit ani k rybolovu,“ uvádí web Lesů hlavního města.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky rybník, Letná, voda, Pražský hrad, jednání, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Pokorny

Snad uz ta jedovata houba z Moravy definitivne zmizi z Prahy

Sobota, 26. listopadu 2022, 21:58Odpovědět

Rybník na Letné už se plní vodou z Vltavy. Hrad jednodušší napájení nepovolil, zlobí se primátor Hřib  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.