Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V pražské zoo se narodila mláďata želvy záhadné. Je to neprozkoumaný druh

Chovatelé v Zoo Praha přivítali tři nové obyvatele pavilonu Indonéská džungle. Vylíhla se mláďata želvy záhadné, o které toho vědci stále moc neví. Druh popsali teprve před čtrnácti lety a stále ho zkoumají.

Želvy se do zoo dostaly netradiční cestou. „V roce 2004 jsme se ujali zásilky želv zabavených pašerákům v Hongkongu. Mezi nimi byli i jedinci dosud neznámého druhu,“ popsal v tiskové zprávě kurátor plazů Petr Velenský. O tři roky později druh rozmnožili a teprve v roce 2008  byl vědecky popsán jako želva záhadná.

Jako jediná zoo v Evropě má ta pražská svůj chov geneticky potvrzený.

I když nemají vědci o želvách záhadných tolik informací, má se za to, že jich ve volné přírodě ubývá kvůli mizejících lesům v Malajsii a Indonésii, kde žijí. Jsou proto zařazeny na seznam téměř ohrožených zvířat.

Želvy rády plavou a vybírají si místa u vody, zároveň ale tráví dost času i na souši. Živí se rostlinami i drobnými živočichy.

„Želvy záhadné jsme se zpočátku pokoušeli udržet v expozičním příkopu, ale při jejich schopnosti šplhat i po šikmých stěnách to bylo nemožné. Nakonec zvítězila jejich vazba na prostředí silně zarostlého tropického potoka, a tak žijí volně v celém horním patře pavilonu Indonéská džungle,“ uvedl Velenský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Praha, Petr Hamerník

Štítky zoo, želva záhadná, mláďata, chov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražské zoo se narodila mláďata želvy záhadné. Je to neprozkoumaný druh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.