Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Přijďte se vyřvat ze stresu. V Praze otevřela unikátní komora

V Praze dnes otevřela speciální protihluková místnost, která funguje jako místo, kde lidé mohou dát průchod svým emocím a vykřičet se ze stresu. „Vědomý a regulovaný křik má skvělé terapeutické účinky,“ říká k terapii křikem psycholog a psychoterapeut Tomáš Kvapilík. Antistresárna je otevřena pouze omezeně, a to jen od pátku 18. listopadu do neděle 20. listopadu.

„Vědomý a regulovaný křik uvolňuje často potlačovanou agresi“

V pátek dopoledne se v Praze otevřela speciální místnost, takzvaná Antistresárna, do které mohou lidé vejít a za zavřenými dveřmi ze sebe vypustit své emoce. Zabudované hlukoměry uživatelům ukážou, jak si jejich křik stojí v porovnání s ostatními a navíc jim aplikace vygeneruje Spotify playlist určený pro lidi, kteří vyprodukovali danou hladinu hluku.

Křik má podle vědců terapeutické účinky. Americký psycholog Arthur Janov zastával názor, že tím, že potlačovaným emocím dáme hlas, podle něj dochází k uvolnění a očištění od starých programů nebo možných traumat, která vznikla v dětství. Současní psychologové se shodují, že tato metoda rozhodně nemůže sloužit jako plnohodnotná terapie.

„Vědomý a regulovaný křik uvolňuje často potlačovanou agresi nebo nahromaděné emoce hněvu, smutku či strachu. Pokud si dovolíte opřít se do křiku celým tělem, každou buňkou, může to být opravdu mimořádný zážitek, při němž se uvolňuje dny a týdny zatuhnutá energie. Z tohoto důvodu má křik také antistresové účinky, protože právě stres souvisí s nahromaděnou a nevyužitou energií v těle,“ popsal v tiskové zprávě psycholog Tomáš Kvapilík.

Antistresárna je otevřena pouze omezeně

S terapií křikem jsou spojeny i známé osobnosti, mezi nimi například John Lennon, Yoko Ono nebo Kanye West. „Je velká škoda, že křik je mnoha lidmi vnímán negativně, i když to může být zcela pochopitelné s ohledem na jejich minulost. Často při terapii cítím, že by si klient potřeboval zakřičet nebo něco vykřičet. A pokud se nám podaří, že si sám rozhodne o času a místě, kdy křikem ventiluje emoce, zpravidla nenásledují pocity viny nebo studu. Naopak přichází velká úleva, tělesné uvolnění a někdy také zvýšená motivace a odhodlání ke změnám,“ doplňuje psycholog.

Antistresárna je otevřena pouze omezeně, a to jen od pátku 18. listopadu do neděle 20. listopadu. Zájemci ji najdou v OC Nový Smíchov, a to hned v prostoru u vchodových dveří v přízemí.

Ohodnoť článek

Foto pexels.com/Skylar Kang

Štítky stres, křik, terapie křikem, Praha, psycholog, emoce, Arthur Janov, John Lennon, Kanye West, Yoko Ono, Spotify

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Přijďte se vyřvat ze stresu. V Praze otevřela unikátní komora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.