Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Počet turistů v Praze meziročně stoupl, čísel před covidem ale stále nedosáhl

V Praze se ve třetím čtvrtletí ubytovalo 1,84 milionu turistů, o zhruba 800 tisíc více než před rokem. Předcovidové úrovně ale počet hostů v metropoli stále nedosáhl, ve třetím kvartále roku 2019 jich bylo téměř 2,3 milionu.

Z 1 844 332 turistů, kteří od začátku července do konce září využili služeb ubytovacích zařízení v hlavním městě, bylo téměř 1,45 milionu cizinců a zhruba 397 tisíc byli domácí hosté. Počet zahraničních turistů se meziročně zvýšil o 130 procent. Hostů z Česka naopak přijelo o pět procent méně. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Celkem strávili turisté v hlavním městě 4,26 milionu nocí, meziročně o 1,9 milionu více. Ve třetím čtvrtletí posledního předcovidého roku 2019 to bylo 5,4 milionu nocí. Zahraniční turisté strávili v metropoli v letošním třetím čtvrtletí 3,52 milionu nocí, zatímco před rokem to bylo 1,5 milionu. Počet přenocování hostů z Česka klesl ze zhruba 817 500 na 732 170 nocí.

I když se počet hostů z tuzemska v metropoli meziročně snížil, proti období před pandemií je podle mluvčí městské firmy Prague City Tourism Kláry Janderové výrazně vyšší. „Jejich počet se oproti létu 2019 zvýšil o celých 32 procent," uvedla Janderová. Nejvíce zahraničních turistů podle informací Prague City Tourism mezi letošním červencem a zářím přijelo z Německa, a to asi 256 400. Z USA dorazilo zhruba 119 tisíc hostů, z Polska 105 500, ze Slovenska 100 400 a z Velké Británie 71 300.

Počet turistů v metropoli je meziročně vyšší, ale stále nedosahuje úrovně období před pandemií. „V porovnání s rokem 2021 se jedná o nárůst 77 procent, avšak oproti předpandemickému roku 2019 jsou čísla na pouhých 80 procent návštěvnosti," sdělila mluvčí Janderová. Velký pokles je stále vidět například v počtu turistů z jihovýchodní Asie, kterých dorazilo v letní sezoně asi 32 900, což je o 86 procent méně než ve stejném období roku 2019.

Firma Prague City Tourism pro podporu cestovního ruchu v metropoli spustila kromě marketingových kampaní také turistickou kartu Prague Visitor Pass, které se podle Janderové mezi českými i zahraničními hosty prodalo několik tisíc.

V celém Česku se v hotelech, penzionech a kempech ubytovalo v letošním třetím čtvrtletí 7,3 milionu hostů, meziročně o 11 procenta víc. Proti létu roku 2019, ve kterém cestovní ruch ještě neovlivňovala epidemie koronaviru, byla návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení o tři procenta nižší.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky turisté, covid, pandemie, návštěvy, růst, Praha, Česko, Pražská informační služba, Český statistický úřad, pandemie covidu-19, léto, USA, Německo, Polsko, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet turistů v Praze meziročně stoupl, čísel před covidem ale stále nedosáhl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.