Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jak se rozdělují prostitutky a které se říká Kapr? Karim nás provedl pražským podsvětím

Kde bezdomovci hledají jídlo, kde spí, kde mohou legálně pracovat nebo kde se umývají? Jak se rozdělují pražské prostitutky a proč se nejstarší z nich přezdívá Kapr? Na tyto a další otázky jsme získali odpovědi díky prohlídce pražského podsvětí, kterou vedl bývalý narkoman, prostitut úmyslně nakažený HIV a nejznámější pražský bezdomovec Karim. Ten se při prohlídce rozpovídal mimo jiné i o tom, co ho dovedlo k tomu, aby skončil s drogami.

Průvodce Karim: Bývalý narkoman a prostitut úmyslně nakažený HIV

Scházíme se o půl osmé večer na Senovážném náměstí s průvodcem Karimem. Ten hned na začátku vysvětluje, že dříve začínal své prohlídky u budovy Hlavního nádraží. V poslední době však začíná zde, kvůli konfliktu s druhým bezdomovcem, který Karimovi jeho výdělky z průvodcovství záviděl.

I když je Karimovo vyprávění poutavé, pořád myslím na to, že mě organizátorky ze sociálního podniku Pragulic, který prohlídky pořádá, upozorňovali na fakt, že Karim je pohádkář a ne vše, co řekne, je stoprocentní pravda. Karim byl na ulici od svých šestnácti let, je bývalý narkoman a prostitut. Díky svému přirozenému sklonu k exhibicionismu je dnes nadšeným průvodcem pražským podsvětím.

Hned na začátku prohlídky se ke Karimovi připojila jeho kolegyně a kamarádka Helena, která dříve v Pragulicu také pracovala. Helena je prostitutka a bývalá narkomanka. Společně s návštěvníky dvojice otevřela debatu o tom, jak se lidé dostanou na ulici. Průběžně se mění téma na to, kde bezdomovci hledají jídlo, kde spí, kde mohou legálně pracovat nebo kde se umývají.

„Psi jsou při žebrání často utlumeni sedativy, aby neutíkali z místa“

Karim popisuje, jak je to s žebráním. „Somrování máte třeba se psem, s dítětem, církevní, turistický nebo mobilní,“ vysvětluje. „Když vidíte bezdomovce se psem a ten pes kulhá, můžete si být jistí, že mu ty nohy zpřelámal sám bezdomovec.“ Uvádí jako příklad Karim a dodává, že to dělají kvůli soucitu kolemjdoucích. Takový pes prý z výdělku stejně nic nikdy neuvidí. Naopak, když pes při žebrání spí na dece, je to pes hlídací, který střeží věci a peníze před krádeží. „Psi jsou při žebrání často utlumeni sedativy, aby neutíkali z místa,“ doplňuje.

„Koťátka moje, jaká droga se používá na uspávání?“ ptá se Karim publika. „Rohypnol,“ odpovídá jeden z návštěvníků. Tomu se Karim zasměje. „Špatně, rohypnol je na krádeže. Na uspávání a na znásilnění se používá ketamin. Takhle si to ty holky potom nebudou pamatovat.“

Průběžně se dostáváme k tématu prostituce, které se Karim dříve věnoval. S prostitucí skončil před více jak dvaceti lety, kdy ho jeden z klientů úmyslně nakazil HIV. Zde hlavní slovo dostává Helena, jelikož se prostituci stále věnuje. „Teď už nešlapu tak často jako dřív, asi tak jednou za týden nebo za dva. Prostě když mi dojdou peníze,“ začíná Helena.

Podívejte se na místa, kde pražští lidé bez domova tráví mrazivé noci

Noční teploty v minulých dnech klesaly i k mínus osmnácti stupňům Celsia, ani přes den rtuť v teploměrech nevystoupila nad nulu. Toto počasí je nebezpečné zejména pro lidi bez domova, kterých je v Praze asi 3500. Kde pražští lidé bez domova tráví...

Nejstarší pražské prostitutce je 73 let a říká se jí kapr. Ráda si vytahuje zubní protézy

Zjišťujeme, že na Václavském náměstí nenajdeme české prostitutky, ty mají své místo na Karlově náměstí, kde pracuje i Helena. Náměstí je pomyslně rozděleno na dvě části. Na část, kde se používají kondomy a na část, kde se nepoužívají.

Jedna z návštěvnic se nesměle ptá, proč by prostitutky záměrně nechtěly používat kondom. „No, protože chtějí předat dál to, co dostaly od někoho jinýho. Prostě je to baví,“ odpovídá Helena, která se asi po hodině a půl odpojuje a dál pokračujeme už jenom s Karimem. Ten doplňuje, že nejstarší prostitutce Prahy je 73 a že se jí říká Kapr. To kvůli tomu, že si ráda vytahuje své zubní protézy.

Debata se relativně často točí kolem filmu Mandragora, který je přesně o lidech, jako je Karim. Ten vzpomíná na dva pasáky, pro které v mládí pracoval a které film ukazuje. Na Sašu a Krysu. Říká, že ve skutečnosti byli ještě horší. „Pamatujete na postavu Ládínka? Tak toho jeho máma prodala už v jedenácti letech. Většinu z vás by ani nenapadlo prodat vlastní děcko pasákovi, protože na to prostě nemáte žaludek. Ale oni jo,“ říká Karim při zapalování už několikáté cigarety.

Nezapomíná přidat i příběhy celebrit a politiků, kteří údajně bývali nebo stále jsou zákazníky služeb sexuálních pracovníků a pracovnic. Nebo taky příběhy jiných prostitutů a prostitutek, kteří narazili na agresivní klienty. Není výjimkou, když klient protitutce nebo prostitutovi těžce ublíží na zdraví.

Během prohlídky se několikrát zastavujeme, když si Karim vzpomene na něco, co by nám rád řekl nebo ukázal. Návštěvníci si tak v průběhu prohlídky zkoušeli speciální techniky ležení na lavičce, na zemi nebo na schodech v metru. „Pro bezdomovce je i položená popelnice jako postel,“ říká Karim.

„Všichni mi doteď závidí moje žíly“

Na Václavském náměstí si ukazujeme drogové zóny. Nalevo jsou lehké drogy, napravo drogy tvrdé. Na Můstku je státní policie a nahoře u Muzea může člověk narazit kromě cizokrajných prostitutek také na zloděje. Potkáváme další Karimovu kamarádku Marušku, která je bezdomovkyní od července, kvůli tomu, že přišla o práci. S ní znovu začíná konverzace o bezdomovectví.

Kolem půlnoci se debata stočí ke Karimově závislosti na pervitinu. „Přestal jsem tehdy, když se jeden z mých kámošů předávkoval. Navíc jsem to vždycky jenom šňupal, takže mi doteď všichni závidí moje žíly.“ Také se dozvídáme, že prodejci v některých zapadlých večerkách nabízejí k nákupu velkého množství alkoholu drogy, které zákazník platit nemusí, alespoň poprvé ne. Karim ke své závislosti už jen dodává, že dnes je jedinou jeho drogou jeho práce průvodce Prahou.

Když z řad návštěvníků zazní otázka, zda Karim něčeho lituje, odpoví Karim, že určitě ne. „Udělal bych to znovu. Možná bych jenom začal už v deseti.“

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky bezdomovci, průvodce, prohlídka, Pragulic, Karim, Praha, prostituce, bezdomovec, droga, Václavské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se rozdělují prostitutky a které se říká Kapr? Karim nás provedl pražským podsvětím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.