Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha letos splatí 763 milionů z dluhu. Dál však bude dlužit přes 18 miliard

Hlavní město Praha v letošním roce splatí ze svého dluhu 763 milionů korun. Na konci roku by tak dluh města měl být 18,2 miliardy korun. Zároveň bude Praha ukládat peníze do rezervy na splátku dluhopisů Evropské investiční bance (EIB). Řekl to náměstek primátora Pavel Vyhnánek. Praha má na letošek schválen rozpočet s příjmy 60,7 miliardy a výdaji 81,6 miliardy korun. Rozdíl dorovná například z peněz, které získá od státu.

V mezinárodním srovnání je Praha údajně zadlužená málo

„V mezinárodním srovnání se dá říct, že je Praha velice málo zadlužené město. Což je dobře, protože Prahu připravujeme na zásadní infrastrukturní investice, které ji čekají," řekl Vyhnánek. Mezi nimi jsou například stavba metra D nebo dostavba vnitřního silničního okruhu.

Zadlužení města klesá již několik let. Od roku 2014 se snížilo o více než 12 miliard. Největší částku z dluhu splatilo město v roce 2016, kdy vydala Praha na takzvanou dluhovou službu jednorázově 9,5 miliardy korun. Loni město splatilo z dluhu necelou jednu miliardu.

Kromě splátek město letos uloží peníze do rozpočtové rezervy, která bude určená na splátky dvou pětimiliardových úvěrů od EIB v letech 2021 a 2023. V rezervě na splacení úvěrů bude ke konci roku 8,1 miliardy.

Některé dluhy pocházejí z devadesátých let

Po splacení zmíněných dvou dluhopisů zůstane městu v roce 2024 dluh 5,4 miliardy, který bude splácet podle dohodnutých závazků. „Za teoretické situace, že by si Praha nebrala další úvěry, což nikdo nepředpokládáme, tak by zadluženost klesla na nulu v roce 2035. Úvěr ale není sprosté slovo, vždy je však třeba se podívat, na co byl vzat," řekl Vyhnánek. Pro stavbu metra, silničního okruhu či stavby mostů, je podle náměstka využití úvěru správné.

V minulosti si hlavní město půjčovalo například na výstavbu metra. Některé dluhy pocházejí ještě z 90. let minulého století. Praha rovněž doplácí úvěry, které sloužily k nápravě škod po katastrofálních povodních v roce 2002.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, hospodářství, Praha, Evropská investiční banka, peníze, Pavel Vyhnánek, splátka, úvěr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha letos splatí 763 milionů z dluhu. Dál však bude dlužit přes 18 miliard  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.