Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podívejte se do rezidence primátora. Město plánuje den otevřených dveří

Magistrát hlavního města Prahy letos otevře pro veřejnost čtyři historické objekty. Lidé si u příležitosti svátku 28. října mohou prohlédnout Clam-Gallasův palác, Rezidenci primátora, Škodovy salonky nebo Novou radnici. Budovy budou otevřeny od deváté hodiny ranní do šesté večerní.

Palác po rekonsturkci 

Po dlouholeté rekonstrukci bude přístupný pro veřejnost Clam-Gallasův palác na Mariánském náměstí. Rozsáhlá oprava se týkala zejména reprezentačních prostorů v prvním a druhém patře a sezonní expozice v podkroví. Nově je otevřený i vstup do paláce z Husovy ulice. Do budoucna se plánuje také využití pro kulturní a společenské akce nebo prezentace části barokní sbírky Muzea města Prahy.

Návštěvníci budou moci mimo jiné zavítat do Rezidence primátora města Prahy. Rezidence vznikla jako součást Městské knihovny v roce 1928. Dnes však slouží pouze pro reprezentační účely a přijímání vzácných hostů. Přístupná je tedy pouze ve dnech otevřených dveří.

Rezervace jsou již plné

„Vzhledem k tomu, že rezervace na prohlídky Rezidence primátora i Clam-Gallasova paláce jsou již vyčerpány, bude na místě možný vstup bez rezervace, pokud se někteří návštěvníci s rezervací k prohlídce nedostaví,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Nabídka bude platit pouze pro omezený počet lidí.

Dále budou otevřené Škodovy salonky, které tvoří pět propojených místností v prvním patře Škodova paláce v Jungmannově ulici. Ten původně sloužil jako administrativní budova ředitelství Škodových závodů v Plzni. Škoda později používala salonky jako reprezentační prostory. V současnosti je mohou návštěvníci vidět v celé své kráse.

Nebude chybět ani Nová radnice na Mariánském náměstí, která už od svých počátků slouží pro městské úředníky. V zastupitelském sále bude možné sledovat videa z cyklu Pražských zastavení a také se tu uskuteční hudební vystoupení. V přízemí bude mimo jiné probíhat doprovodný program pro děti i dospělé.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky magistrát, den otevřených dveří, primátor, radnice, Praha, salónek, Pražský magistrát, Clam-Gallasův palác, Mariánské náměstí (Praha), residence, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se do rezidence primátora. Město plánuje den otevřených dveří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.