Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zakázka na systém elektronických dálničních známek za 400 milionů je v pořádku, prohlásil fond dopravy

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) si za zakázkou na IT systém k dálničním známkám stojí, podle fondu byla její organizace v pořádku. V pondělí představí materiály o ní vládě. Průměrné roční náklady by se v příštích deseti letech měly pohybovat okolo 205 milionů korun, přibližně o 120 milionů méně než v současnosti. Na tiskové konferenci to uvedl šéf fondu Zbyněk Hořelica. Premiér Andrej Babiš řekl, že zakázka byla zorganizována špatně a měla by být zrušena.

Elektronická dálniční známka by měla začít fungovat od příštího roku. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), který má systém na starosti, v úterý oznámil, že IT části vytvoří společnost Asseco Central Europe. Ta bude systém i další čtyři roky provozovat. Celkem by společnost měla od státu dostat 401 milionů korun. Podle šéfa fondu jde o maximální částku, v budoucnu se může snížit. Cenu podle fondu potvrdil i posudek, který vypracovala Znalecká kancelář Dr. Ludvíka.

Zakázka na IT systém by měla zahrnovat zejména vytvoření a provoz e-shopu a mobilní aplikace k nákupu a správě dálničních známek, dále uživatelský portál, call centrum, evidenci zaplacených poplatků, registr osvobozených automobilů, účetnictví, clearing, reporting, zabezpečení a rozvoj celého systému a jeho následný provoz.

„Jde o významný informační systém, který bude navázán na další státní systémy," uvedl Hořelica. Upozornil, že stát bude vlastníkem IT systému, což v budoucnu umožní vybrat jiného provozovatele nebo převzít jeho provoz do vlastních rukou.

Utajená zakázka bez veřejné soutěže

Zakázka byla vedena v utajovaném režimu a nebyla pro ni vyhlášena klasická veřejná soutěž. Podle šéfa fondu byl tento postup zvolen kvůli požadavkům zpravodajských a bezpečnostních služeb. Informace s odvoláním na zákon nespecifikoval. SFDI oslovilo pět firem, které splňují odborné požadavky a příslušnou úroveň prověrky. Podle zástupců fondu nebylo z časových důvodů možné oslovit více firem. Oslovené firmy byly vybrány ze seznamů Národního bezpečnostního úřadu.

Vedle zakázky na IT služby je těsně před dokončením i výběr provozovatele, který zajistí síť obchodních míst k prodeji známek. Podle odhadů by měla tato síť v příštích pěti letech vyjít na 477 milionů korun. Další části systému elektronických dálničních známek, které bude nutné zajistit, jsou speciální vozidla pro kontrolu, platební služby, integrace informačních systémů a tvorba statistiky o průjezdech vozidel na zpoplatněných úsecích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Celní správa

Štítky dálniční známky, zakázka, e-shop, dálniční poplatek, Státní fond dopravní infrastruktury, Andrej Babiš, Asseco Central Europe, a.s., Národní bezpečnostní úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakázka na systém elektronických dálničních známek za 400 milionů je v pořádku, prohlásil fond dopravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.