Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Prahy míří ministři obrany zemí EU. Budou řešit válku na Ukrajině

Do Prahy dnes na neformální zasedání přijedou ministři obrany členských zemí Evropské unie. Večer je čeká zahájení na Pražském hradě, hlavní jednací den je naplánován na úterý v Kongresovém centru. Zasedání bude předsedat šéf unijní diplomacie Josep Borell.

Ministerstvo obrany uvedlo, že celým jednáním se bude prolínat ruská agrese na Ukrajině a její dopady na bezpečnost členských zemí EU. Důsledky války se bude zabývat první část jednání, kromě unijních ministrů se jí zúčastní i vrcholní představitelé OSN, NATO a Evropského parlamentu. Ministři budou diskutovat také o důsledcích ruských aktivit v Africe. V této souvislosti proberou budoucnost výcvikové mise Evropské unie v Mali a další zapojení EU v regionu.

Dále ministři projednají nedostatky v investicích EU do obrany a v posledním bodě setkání prodiskutují možnou podporu Ukrajiny ze strany unie. Této diskuse se na dálku zúčastní i ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec minulý týden řekl, že účelem ministeriády je diskuse a ujasnění pozic jednotlivých zemí. V plánu tak není žádný oficiální výsledek.

Zvonkohra i největší varhany v Česku. Pojďte spolu s Drbnou nahlédnout pod pokličku Kongresového centra Praha

Kongresové centrum Praha (KCP) letos oslavilo čtyřicet let od svého otevření. Za tu dobu se Palác kultury (Pakul) stihl stát místem několika sjezdů KSČ, ale i dějištěm nejrůznějších kongresů, koncertů či společenských událostí. Víte však, že v...

Česko by ale rádo znalo třeba názor unijních partnerů na budoucnost unijní mise v Mali, kde se v posledních letech výrazně zhoršila bezpečnostní situace a odkud se po rozporu s vojenskou juntou stáhla Francie. Podobný krok nyní zvažují i další země a v ohrožení je tak i výcviková mise EUTM, které nyní velí česká armáda. Pokud by byla podle Blažkovce ukončena, Česko nechce region Sahelu opouštět. „Je tam potřeba nějakým způsobem i nadále působit a bojovat proti terorismu a nelegální migraci," řekl. Vojáci by se tak mohli přesunout například do některé ze zemí sousedících s Mali.

Hlavní diskuse na ministeriádě se ale nepochybně povede kolem Ukrajiny. Ministři by na setkání na politické úrovni mohli podpořit vznik unijní výcvikové mise pro ukrajinskou armádu, detailní představa o její podobě ale zatím dojednaná není. Měla by zaznít nabídka Kyjevu, že unie je na spuštění takové mise připravená. O vzniku mise mluvil minulý týden bez větších podrobností Borell.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto praguecc.cz

Štítky armáda, diplomacie, předsednictví, summit, EU, Praha, Evropská unie, ministr obrany, ruská invaze na Ukrajinu, Josep Borrell, Ukrajina, Mali, Pražský hrad, OSN, NATO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Prahy míří ministři obrany zemí EU. Budou řešit válku na Ukrajině  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.