Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Opozice se neúspěšně pokusila odvolat Hřiba i Scheinherra. Praha prověří IT zakázky

Pražská opozice na pondělním zasedání neúspěšně navrhla odvolání primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Zastupitel Patrik Nacher (ANO) svůj návrh odůvodnil tím, že Hřib vedl magistrát se svým náměstkem Petrem Hlubučkem (dříve STAN), nyní obviněným v kauze Dozimetr v souvislosti s údajnou korupcí v dopravním podniku. Pro odvolání Hřiba hlasovalo 17 z 65 zastupitelů. Neúspěchem dopadl i pokus opozice o odvolání primátorova náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě), kdy pro hlasovalo 20 z 65 zastupitelů.

„Já jsem nebyl předvolán k podání vysvětlení, já jsem naopak šel na policii a podal trestní oznámení," řekl Scheinherr

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu kvůli hospodaření v dopravním podniku obvinili více než desítku lidí, vedle Hlubučka také podnikatele Michala Redla, bývalého člena představenstva dopravního podniku Mateje Augustína a další členy vedení podniku, který jako největší městská firma provozuje MHD.

Opozice vytkla Scheinherrovi, že přestože podal na jaře 2020 trestní oznámení kvůli možné korupci v dopravním podniku, neučinil následně další personální kroky a nezavedl dostatečná opatření v podniku. Podle zastupitelů ODS a ANO tak umožnil v podniku činit další nekalosti. Scheinherr kritiku odmítl a řekl, že to byl naopak on, kdo se obrátil při prvním podezření na policii, se kterou následně spolupracoval.

Zastupitelé se řadu hodin přeli o to, kdo dosadil, nebo pomohl dosadit obviněného a dnes již bývalého člena dozorčí rady dopravního podniku Augustina. Koalice s opozicí si následně vyčítala některé kroky z minulosti. Opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO) následně navrhl Scheinherrovo odvolání. Pro hlasovali všichni přítomní opoziční zastupitelé, ke kterým se přidala koaliční radní Hana Kordová Marvanová (za STAN).

Někteří zástupci opozice také uvedli, že Scheinherrovi nevěří, že podal trestní oznámení sám od sebe. Podle zastupitele Radomíra Nepila (ANO) šel podat na policii vysvětlení a to celé nakonec skončilo tím, že podal trestní oznámení. Scheinherr to označil za pohádku a nesmysl. „Já jsem nebyl předvolán k podání vysvětlení, já jsem naopak šel na policii a podal trestní oznámení," řekl Adam Scheinherr.

Předseda opozičních zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček navrhl, aby byly vybrány čtyři oblasti, které budou auditovány. Mezi nimi byly například takzvaný společný podnik Nové Holešovice pro výstavbu v okolí stanice metra C Nádraží Holešovice, v jejíchž orgánech zasedl Augustín. Dále požadoval prověřit projekty na Palmovce nebo prověření, zda městu a dopravním podniku v kauze Dozimetr vznikla škoda. „Rád bych, abychom v auditech udělali rychlejší kroky," řekl Zdeněk Zajíček.

Zastupitelé Prahy 10 odvolali starostku Chmelovou i místostarostu Kašpara

Zastupitelé Prahy 10 na svém dnešním jednání odvolali starostku městské části Renatu Chmelovou a jejího místostarostu Davida Kašpara (oba Vlasta). Podle opoziční TOP 09 měli oba napojení na bývalého primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve...

Opozice chtěla odvolat i primátora

O odvolání primátora zastupitelé hlasovali v rámci materiálu navrženého opozicí, který se týkal IT zakázek na magistrátu. „Považujeme za nutné prošetřit uzavírání smluv se subjekty napojenými na osoby obviněné v kauze dopravního podniku," uvedl k IT zakázkám opoziční zastupitel Tomáš Portlík (ODS). Dodal, že některé magistrátní zakázky v informatice v posledních letech provázely nejasnosti, například podezření na dělení zakázek či upřednostňování určitých firem.

Jako dodavatelé v předmětných zakázkách figurovaly firmy ADVICE.CZ Solutions a Information Systems Factory Group vlastněné Dovhomiljou a Uniprog Solutions, které šéfoval Jančovič. Většinu zakázek zadal magistrát, některé pak městská firma Operátor ICT. Zastupitelé kromě auditů na magistrátu uložili radě, aby zajistila obdobné audity v městských příspěvkových organizacích.

Informatiku má na magistrátu v gesci primátor, podle kterého byla například zakázka firmě ADVICE.CZ Solutions přidělena v minulém volebním období, a Piráti ji naopak vypověděli. Dodal, že kauza Dozimetr se podle dostupných informací netýká žádných zakázek na magistrátu. Doplnil nicméně, že s prověřením smluv s firmami lidí obviněných v souvislosti s kauzou dopravního podniku souhlasí, i když další kritiku opozice ohledně postupu Pirátů odmítl.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Hřib

Štítky odvolání, zastupitelstvo, Praha, Dopravní podnik Praha, Hřib, Scheinherr, Zdeněk Hřib, Adam Scheinherr, dopravní společnost, magistrát, ANO 2011, primátor, Akce Dozimetr, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice se neúspěšně pokusila odvolat Hřiba i Scheinherra. Praha prověří IT zakázky  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.