Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zeman v projevu podpořil povinné očkování, kritizoval ekologii a chválil bývalou vládu

Prezident Miloš Zeman v dnešním vánočním poselství ocenil činnost bývalé vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), která podle něj udělala mnoho dobrého. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) by měl podle Zemana dostat 100 dní hájení. Řešit musí podle názoru hlavy státu především epidemii covidu-19, energetiku a státní rozpočet. Opětovně zmínil svůj návrh, že státnímu rozpočtu by pomohlo zrušení daňových výjimek.

Zeman ocenil bývalou vládu

Sněmovní volby, které vedly k nástupu nové vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN, označil Zeman za bezesporu nejvýznamnější událost v Česku v posledním roce. „Chtěl bych ocenit poměrně korektní průběh volební kampaně," uvedl. Ocenil i bývalou Babišovu vládu. „Udělala mnoho dobrého," dodal Zeman. Poslancům s členům vlády popřál mnoho úspěchů. „Musíme respektovat většinový názor populace. Ti, kdo nejsou spokojeni s výsledkem voleb, a přitom k těmto volbám nešli, mohou vinit pouze sami sebe," doplnil.

Kabinet Petra Fialy (ODS) by podle něj měl dostat 100 dní hájení. „Měli bychom si přát, aby to byla vláda odborníků. Poukazoval jsem na to, že ne všichni členové vlády mají potřebnou odbornost," uvedl Zeman. Narážel na ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti), o kterém původně oznámil, že ho odmítá jmenovat.

Kabinet podle Zemana musí řešit covid, energetiku a rozpočet

Zeman svůj odmítavý postoj vůči Lipavskému zdůvodnil nízkou kvalifikací nebo jeho názory na vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Po dohodě s Fialou ho však jmenoval v souladu s návrhem premiéra. „Bylo mně odpovězeno, že je důležité, aby (členové vlády) byli především politiky," řekl Zeman v dnešním vánočním poselství. Politik podle Zemana však může být současně odborníkem, nemusí se jednat pouze o stranického funkcionáře, který bude řídit resort, o kterém nic neví.

Kabinet podle Zemana musí řešit především epidemii covidu-19, energetiku a státní rozpočet. Tomu by pomohlo zrušení všech daňových výjimek, zopakoval Zeman. Podle hlavy státu by přineslo 380 miliard korun. „Měli bychom vyrovnaný rozpočet a nezadlužovali bychom budoucí generace," uvedl. Proti zrušení každé z výjimek však podle něj stojí některá lobbistická skupina, která jej prosadila.

Z ekologie se podle Zemana stalo náboženství

Letošní rok nebyl podle prezidenta Miloše Zemana dobrý. Vedle pandemie covidu-19 se celosvětově zhoršila bezpečnostní situace po kapitulaci Severoatlantické aliance v Afghánistánu, v Evropě pak Zeman považuje za ohrožení tzv. Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal). Dohoda je podle něj výsledkem toho, že se z ekologie stalo náboženství, které hrozí tím, že podlomí ekonomiku a sníží životní úroveň. Zeman to dnes řekl ve svém vánočním poselství.

Letní odchod Spojených států a jejich spojenců z Afghánistánu, které využilo k ovládnutí země hnutí Tálibán, označil Zeman za "afghánský Mnichov". „Zřejmě povede k zesílení migračních toků z Afghánistánu, ale především ke zvýšenému riziku nových teroristických útoků, a to i v Evropě," uvedl. Evropská Zelená dohoda je podle Zemana důsledkem toho, že se z ekologie stalo náboženství.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČT

Štítky Zeman, vláda, volby, sněmovna, poselství, Vánoce, Praha, Miloš Zeman, ekologie, státní rozpočet, ODS, Andrej Babiš, vláda Petra Fialy, ANO 2011, Česká pirátská strana, Afghánistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Zeman v projevu podpořil povinné očkování, kritizoval ekologii a chválil bývalou vládu  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.