Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bouřlivé zastupitelstvo v Praze 14. Rozpadla se koalice TOP 09, ODS a Pirátů

Na radnici Prahy 14 se kvůli vnitřním neshodám rozpadla dosavadní koalice TOP 09, ODS a Pirátů. Na dnešním jednání zastupitelů ze svých funkcí odstoupili radní a místostarostové z řad TOP 09 a Pirátů. Důvodem odstoupení byl návrh zařazení materiálů o družstevním bydlení a výstavbě v Hloubětíně do programu, aniž je předtím schválila rada. Z rady odstoupilo pět ze sedmi členů. Zastupitelé následně zvolili nové místostarosty a radní z řad nové koalice, kterou tvoří ODS, STAN, KDU-ČSL a ANO. V 31členném zastupitelstvu má většinu 18 hlasů.

Praha 14 zahrnuje část Hloubětína a celá katastrální území Kyjí, Černého Mostu a Hostavic. Žije v ní téměř 50 tisíc obyvatel.

Dosavadní koalice řídila radnici od letošního června a v 31členném zastupitelstvu měla většinu 16 hlasů. Vznikla poté, co se rozpadla koalice Spojených sil pro Prahu 14 (TOP 09, STAN a KDU-ČSL), ODS a Pirátů, která vznikla po volbách v roce 2018. Zastupitelé se přeli také o návrh zastupitele Martina Kouklíka (KDU-ČSL), aby byl zrušen online přenos z jednání. Nakonec ho schválili.

"Vzhledem k tomu, že je jasné, že zastupitelstvo městské části chce projednávat dva problematické body, tak my u toho nechceme být a já rezignuji na pozici místostarosty a vyzývám k tomu také ostatní kolegy," řekl nyní už bývalý místostarosta Radek Vondra (TOP 09). Stejný důvod následně uvedli místostarostové Irena Kolmanová (TOP 09) a Petr Hukal (Piráti) a radní Jiří Klíma (TOP 09) a Pavel Mašek (TOP 09).

Praha 22 viní exstarostu ze zneužití pravomoci a poškozování majetku. Vykonstruované, hájí se

Městská část Praha 22 podala trestní oznámení na bývalého starostu Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní) kvůli tomu, že loni podepsal změny v dodatku smlouvy na stavbu domu pro seniory ohledně navýšení ceny výstavby. Radnice v tiskové zprávě dnes...

Zrušení on-line přenosu?

Zastupitelé se nejdříve přeli kvůli Kouklíkově návrhu na zrušení online přenosu. Spolu s dalšími zastupiteli ODS a ANO uvedl, že je to z důvodu úspory peněz, protože podle něj sleduje přenos málo lidí. Starosta Jiří Zajac (ODS) několikrát zopakoval, že je záznam vypnut jen dnes. "Za dobu, co vysíláme online, tak je 30 sledujících a stojí to 15 tisíc korun. Myslím, že informovanost občanů to nezhorší," řekl radní Jaromír Krátký (ODS). Podle Pirátů a TOP 09 jde o návrat do 90. let.

Kromě zrušení přenosu se zastupitelé přeli zejména o zařazení materiálů o družstevní výstavbě a výstavbě v Hloubětíně. Podle TOP 09 byly původně zařazeny na program bez souhlasu rady, následně staženy a dnes byly předloženy tzv. na stůl. "Někdo přijde, předloží to na stůl, předtím zhasne, tzn. vypne online přenos, to je návrat do devadesátek," řekl Vondra. Postup označil za podvod na lidech z Hloubětína. "Dosáhlo se toho, že tu lidi neotravují, nemohou se dívat na přímý přenos a je to tak, jak jste chtěli," dodal Mašek.

S nimi Zajac nesouhlasil. "Kolega Vondra ví, že jsme oba materiály spolu konzultovali dlouze, minimálně návrh memoranda (o stavbě v Hloubětíně) byl k dispozici týdny a byl bez připomínek. Nevím o občanech, kteří by sem chtěli přijít protestovat proti založení družstva. Je to strašení," řekl. Memorandem s developerem podle něj radnice zajistí fungování zdravotního střediska, které má být zbouráno, a radnice bude mít vliv na to, co v Hloubětíně vznikne.

Rozpad rady

V původně sedmičlenné radě po odstoupení zástupců TOP 09 a Pirátů zůstal pouze starosta Zajac a radní Krátký. Někdejší radní Michal Prager (Piráti) rezignoval už před časem ze zdravotních důvodů a skončil také Josef Kutmon (ODS).

Zastupitelé dnes rovněž zvolili na uvolněná místa nové místostarosty a radní. Novou první místostarostkou se stala Zuzana Jelenová (STAN), která už v minulosti v radě zasedala. Další místostarostkou se stala Mária Ševčíková (ANO) a radními Tomáš Novotný (ANO) a Martin Kouklík (KDU-ČSL). Neuvolněnými radními, kteří vykonávají funkci zadarmo, se stali Jan Liška (STAN), Karel Med (ANO) a Adam Palát (bezp.).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Piráti

Štítky ČR, správa, ODS, TOP 09, Piráti, Praha, Česká pirátská strana, koalice, rada, ANO 2011, Hloubětín, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Hochman

Tak, že to takhle dopadne, tak to bylo jasné hned po volbách! Nikak jinak, když se dají tři zloději a dva podrazáci dohromady!

Středa, 22. prosince 2021, 18:48Odpovědět

Pavel Horák

Tahat tam zpátky koblihy, to neděláte dobře .

Středa, 22. prosince 2021, 09:43Odpovědět

Bouřlivé zastupitelstvo v Praze 14. Rozpadla se koalice TOP 09, ODS a Pirátů  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.