Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Opozice v Praze 12 chce odvolání starosty a místostarosty kvůli investicím

Opoziční zastupitelé za ANO, Změnu pro Prahu 12 a Občané dvanáctky chtějí odvolání starosty dvanácté městské části Jana Adamce (Piráti) a místostarosty Jiřího Fremra (ODS), v jehož gesci jsou investice. O změnách v radě by se podle opozičních zastupitelů mělo jednat na mimořádném zasedání zastupitelstva, o jehož svolání požádali. Dokument mají novináři k dispozici. Důvodem k odvolání je mimo jiné rekonstrukce Sofijského náměstí a stavba chodníku v parku Modřany. Podle opozice jde o nezdařené investice, které kvůli bariérám nemohou používat mimo jiné lidé s handicapem. Místostarosta Fremr včera sdělil, že tyto investice se nyní řeší.

Spor na Praze 12. Vedení městské části vyzvalo k zastavení demolice nákupního střediska

Na Praze 12 bobtná nový spor. Investiční skupina Trigema v úterý začala s demolicí nákupního střediska na sídlišti Kamýk ve Vosátkově ulici. Místo něj chce developer postavit nové obchodní centrum a bytový dům s devíti a 15 nadzemními podlažími....

"Dvě největší investice, které provedla Městská část Praha 12 pod vedením a přímým dohledem místostarosty Jiřího Fremra, skončily nešťastným a pro městskou část zahanbujícím výsledkem, který má výrazně negativní vliv na užívání veřejného prostoru v centrální části Prahy 12," uvedla opozice. Podobně se vyjádřila v případě návrhu na odvolání starosty Adamce.

V Praze 12 tvoří koalici zástupci Pirátů, ODS, TOP 09 a Zelených. Dvanáctá pražská městská část, v níž žije asi 60 tisíc obyvatel, zahrnuje celá katastrální území Cholupic, Kamýku, Komořan, Modřan a Točné.

Nový dřevěný chodník v parku Modřany nahradil loni původní chodník z betonových panelů. Investorem byla radnice, chodník postavila za 3,13 milionu korun firma Taxus. Dřevěný chodník byl ale postaven v rozporu s povolením z roku 2018, konstatoval na podzim odbor výstavby městské části. Fremr tehdy sdělil, že se jedná o možném vydání dodatečného stavebního povolení. Dnes dodal, že se nyní zpracovává potřebná dodatečná dokumentace.

Opozice kritizuje to, že nevznikla dříve vyprojektovaná cesta ze zámkové dlažby s vodícími liniemi pro nevidomé. Postavený dřevěný chodník je nebezpečný pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace, uvedli zastupitelé za ANO, Změnu pro Prahu 12 a Občané dvanáctky s odkazem na zjištění Národního institutu pro integraci osob s omezenou schopností pohybu a orientace (NIPI).

Změny proti původně připravenému projektu podle opozice zapříčinily i to, že vyhlášce k bezbariérovému užívání staveb neodpovídá ani Sofijské náměstí. Za úpravy náměstí zaplatila městská část zhruba 52 milionů korun. Rekonstrukce byla dokončena loni. Zatím byla zkolaudovaná pouze část opraveného náměstí, sdělila v září mluvčí Prahy 12 Eva Burianová. Sklon rampy je podle ní v rozporu s vyhláškou k bezbariérovému užívání staveb, na což už dříve upozornila Národní rada osob se zdravotním postižením ČR.

Opoziční zastupitelé nyní starostovi a místostarostovi vyčítají to, že do dnešního dne nebyly provedeny úpravy náměstí tak, aby se snížilo riziko úrazu lifí se sníženou schopností pohybu a orientace. Rampa v severní části náměstí je tak podle nich zatím ohrazená a lidé ji nemohou používat.

Místostarosta sdělil, že Praha 12 v pondělí obdržela od projektanta návrh, jak situaci na Sofijském náměstí řešit. K výhradám opozice vůči úpravám původního projektu revitalizace náměstí dodal, že si změny v projektu vynutily nedostatky dříve připraveného záměru. "Změny proti původnímu projektovému řešení byly způsobeny tím, že právě původní projektové řešení zpracovávané za minulého vedení nebylo provedeno v detailech, a to se ukázalo jako problém. To ovšem opozice neustále účelově opomíjí," uvedl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Adamec

Štítky ČR, správa, stavby, Praha, investice, chodník, městská část, Jan Adamec, ODS, ANO 2011, Modřany, Česká pirátská strana, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice v Praze 12 chce odvolání starosty a místostarosty kvůli investicím  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.