Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Antigenní testy a samotesty na covid budou k ničemu. Platit budou jen PCR testy, uvedl Vojtěch

Kabinet v demisi po souhlasu AntiCovid týmu přijme opatření, podle kterého se nadále nebudou uznávat antigenní testy a samotesty na covid-19, ale pouze nejspolehlivější PCR testy. Na twitteru to dnes uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). AntiCovid tým budoucí vládní koalice ve svém stanovisku mimo jiné odmítl celoplošné povinné očkování proti covidu-19 či tzv. lockdown. Žádá také větší kapacity testování a vymáhání opatření i jinými institucemi než hygienickými stanicemi, uvedl v tiskové zprávě.

„Vyzýváme ministerstvo, aby v tuto chvíli nešlo cestou lockdownu"

Stanovisko AntiCovid týmu si nynější vláda vyžádala s ohledem na blížící se výměnu kabinetu. Vláda ANO a ČSSD tento týden podala demisi, nahradí ji vláda koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). AntiCovid tým v pátek odpoledne návrhy předložil ještě k posouzení Národnímu institutu pro zvládnutí pandemie. Jeho vznik inicioval budoucí kabinet, je v něm 28 odborníků z různých oborů.

AntiCovid tým ve stanovisku vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby neprosazovalo celoplošné povinné očkování a více se zaměřilo na pozitivní motivaci k očkování. „Vyzýváme ministerstvo, aby v tuto chvíli nešlo cestou lockdownu. Doporučujeme ministerstvu, aby nešlo cestou tzv. rakouského modelu," uvedl AntiCovid tým. V takové případě by například na kulturní, sportovní akce nebo do restaurací mohli jen očkovaní, nebo lidé do půl roku po prodělání nemoci. Nebylo by možné se prokázat negativním testem.

Rázně odsuzujeme aktivity všech antivaxerů. Praha zavrhla Landovu iniciativu Zlatý špendlík

Pracovní skupina pražského magistrátu, která se sešla v pátek, řešila jednání iniciativy Zlatý špendlík. Tu odsoudila za ztěžování práce hygieniků kvůli zahlcení e-mailových schránek dotazy. Pracovní skupina osloví Ústřední krizový štáb...

AntiCovid tým nechce rakouský model

Tým budoucího kabinetu také doporučuje, aby ministerstvo nepoužívalo termín "bezinfekčnost" a nahradilo ho názvem "covid bezpečnostní pas". „Vyzýváme ministerstvo, aby zachovalo systém O-T-N s tím, že zruší samotesty. Antigenní testy ponechá pouze v případě, že nebude možné dosáhnout dostupnosti PCR testování. Přičemž PCR test by nadále platil 72 hodin a antigenní test 24 hodin," stojí ve stanovisku AntiCovid týmu.

Vojtěch na twitteru uvedl, že ho stanovisko zklamalo. „Říkají hlavně to, co dělat nemáme. V doporučení, co naopak dělat máme, nevidím žádné nové, konkrétní kroky, které bychom aktuálně už nedělali," uvedl Vojtěch. Doplnil, že AntiCovid tým nechce rakouský model. „Ale souhlasí se zrušením samotestů a antigenních testů, pokud je pro PCR dostatečná kapacita," uvedl Vojtěch.

Institut žádá vazbu pro Vojtěcha a Svrčinovou. Můžou za šíření koronaviru, tvrdí předseda

Institut práva a občanských svobod podal trestní oznámení na ministra Adama Vojtěcha (za ANO), hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou a další neznámé osoby pro podezření ze spáchání úmyslného trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci. Institut je...

Vojtěch předloží vládě opatření v pondělí

Protože kapacitu PCR testů považuje za dostatečnou, kabinetu předloží opatření, podle kterého bude možné prokazovat se jen PCR testem, doplnil. Vojtěch v pátek hovořil o tom, že by vláda v demisi měla opatření schválit v úterý, včera však uvedl, že opatření předloží vládě v pondělí.

AntiCovid tým rovněž vyzval k navýšení kapacit PCR testování a ke zvýšení dostupnosti očkovacích center. Opatření by měly vymáhat i jiné instituce než hygienické stanice, stát by měl současně nastavit jasnou metodiku, podle které dodržování pravidel posuzovat. MZd má také například vytvořit podmínky pro co nejrychlejší očkování třetí dávkou v domovech seniorů.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv VARS

Štítky Vojtěch, vláda, koronavirus, SPOLU, testy, covid, Praha, Adam Vojtěch, rychlý antigenní test, PCR Test, COVID-19, ANO 2011, Krajská hygienická stanice, Starostové a nezávislí, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antigenní testy a samotesty na covid budou k ničemu. Platit budou jen PCR testy, uvedl Vojtěch  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.