Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Václavském náměstí demonstrovaly tisíce lidí proti Zemanovi

Na Václavském náměstí proběhla demonstrace, kterou svolalo hnutí Milion chvilek pro demokracii. Tisíce lidí tady protestovaly proti příklonu prezidenta Miloše Zemana k Rusku. Akce s názvem Hrad za hranou, republika v ohrožení probíhala kromě Václavského náměstí i v řadě dalších měst po celém Česku. Cílem demonstrace bylo podle organizátorů vyjádřit nesouhlas mimo jiné právě s inklinací českého prezidenta a dalších politiků k Rusku.

Na místě byly tisíce lidí a Václavské náměstí bylo plné až do spodní části. Lidé dodržovali rozestupy a měli ochranu nosu a úst. Demonstrace byla celkově poklidná.

Protest proti prezidentovu příklonu k Rusku

Důvodem svolání demonstrace byl podle předsedy spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamina Rolla fakt, že prezident místo podpory vlastního státu opakuje stejné fráze jako proruské dezinformační weby a ruská propaganda. „Jeho setrvávání ve funkci je bezpečnostní hrozbou pro naši republiku,“ uvedl Roll. Zeman se stal terčem kritiky ze strany opozice za svůj nedělní projev, v němž uvedl, že se pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi v kauze výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Mezi řečníky na demonstraci na Václavském náměstí vystoupili například bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb, který je rovněž spoluautor petice za ústavní žalobu na Miloše Zemana, nebo zástupkyně ruské menšiny v Radě vlády pro národnostní menšiny Eugenie Číhalová.

Organizátoři účastníky demonstrace upozornili na nutnost dodržování vládních opatření vydaných v souvislosti se šířením epidemie koronaviru. Na akci dohllížela také policie. „Desítky policistů budou dohlížet na dodržování veřejného pořádku, zajištovat bezpečnost účastníků a rovněž budou dohlížet i na dodržování aktuálních vládních nařízení,“ uvedla před demonstrací mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky demonstrace, Zeman, Rusko, Milion Chvilek, Václavské náměstí, Praha, Miloš Zeman, Česko, Pražský hrad, Benjamin Roll, pandemie covidu-19, Michael Kocáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Václavském náměstí demonstrovaly tisíce lidí proti Zemanovi  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.