Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Čeští lídři blahopřejí Bidenovi. Věřím ve spolupráci, nikoli ekonomické restrikce, napsal Zeman

I když prezident Spojených států Donald Trump dosud neuznal výsledky voleb nové hlavy USA, lídři české politiky stejně jako další evropští a světoví politikové pogratulovali Joeu Bidenovi k vítězství v souboji s Trumpem. Od nové administrativy očekávají utužování česko-amerických vztahů a transatlantické spolupráce. Podle prezidenta Miloše Zemana američtí voliči vyjádřili vůli ke změně a ocenili služby, které občanům Spojených států Biden přinesl v minulosti.

Spolupráce, nikoliv ekonomické restrikce

Český prezident v blahopřejném dopise zveřejněném na facebooku také uvedl, že věří ve spolupráci, nikoli ekonomické restrikce USA vůči Evropě, se kterými dlouhodobě a hluboce nesouhlasí. Premiér Andrej Babiš (ANO) na sociálních sítích napsal, že se těší na všestrannou a přátelskou spolupráci s novým americkým prezidentem.

Agentura AP i velké televizní stanice skoro čtyři dny po uzavření volebních místností dnes vyhodnotily, že bývalý viceprezident ovládl hlasování i v klíčovém státě Pensylvánie, a má tak zajištěnou většinu ve sboru volitelů. Trump na vývoj reagoval prohlášením, ve kterém neuznal volební porážku a výsledky znovu zpochybňoval. Volby podle něj zdaleka nejsou u konce.

Babiš také uvedl, že pro Česko je důležité, aby se nový prezident USA aktivně přihlásil k spojeneckým závazkům vůči NATO a usiloval o uzavření obchodní dohody s Evropskou unií. Vítězství Bidena a také viceprezidentky Kamaly Harrisové jsou podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) příležitostí k utužení transatlantické spolupráce včetně česko-amerických vztahů. S poukazem na své únorové unáhlení se, kdy na sociálních sítích věštil demokratům výhru pouze s Mikem Bloombergem, Hamáček gratulaci Bidenovi zveřejnil na twitteru.

Aliance mezi Evropou a Spojenými státy

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se podle gratulace zaslané Bidenovi těší na spolupráci s novou administrativou a věří v pokračování přátelství a pevnou alianci mezi Evropou a Spojenými státy. Biden je podle něj praktickým vítězem amerických prezidentských voleb, čekají ho ale zřejmě spory a přepočítávání hlasů.

„Jsou to skutečně neobvyklé volby. Joe Biden je již prakticky jistým vítězem, ale netroufnu si odhadnout, co se ještě v USA může stát - některé státy už avizovaly, že hlasy budou přepočítávat," uvedl Tomáš Petříček. Volby nicméně skončily s rozdílem víc než čtyř milionů hlasů ve prospěch Bidena, i když pro americký systém to není rozhodující faktor, zmínil.

Posílení vztahů USA a Evropy

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) nový americký prezident posílí vztahy s Evropou, což považuje za zcela zásadní jak z bezpečnostního, tak hospodářského pohledu. „Samotné klání mezi oběma kandidáty bylo zajímavé sledovat i s ohledem na jeho marketingové pojetí. Joe Biden je zkušený politik, respektovaný mezinárodní vyjednávač, ale americké volby jsou o něčem jiném. Jeho tým zvolil dobrou komunikační taktiku," uvedl Karel Havlíček.

S komentáři ohledně zvláštností amerického volebního systému, kdy vítězství nemusí zaručit převaha hlasů, na sociálních sítích Bidenovi blahopřáli i další čeští politici. Vyhrála podle nich slušná kampaň.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky gratulace, volby, prezident, ohlasy, Joe Biden, USA, Miloš Zeman, Donald Trump, Evropa, Andrej Babiš, sociální síť, ANO 2011, Tomáš Petříček, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští lídři blahopřejí Bidenovi. Věřím ve spolupráci, nikoli ekonomické restrikce, napsal Zeman  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.