Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vltavě má vzniknout nová plavební komora. Praha 5 je proti

Státní podnik Povodí Vltavy chce vystavit na Praze 5 novou plavební komoru. To má však vést k dramatickému nárůstu provozu lodí na Vltavě a mimo jiné i zhoršení podmínek pro obyvatele žijící v okolí. Praha 5 je prý připravena se bránit i soudně.

Plánovaná výstavba plavební komory Praha-Staré město schytala vlnu nevole již minulý rok, proti její výstavbě se vymezil například primátor Hřib, či starostové Prahy 1 a Prahy 5, Pavel Čižinský a Daniel Mazur. Renáta Zajíčková, nynější starostka Prahy 5, je se svým předchůdcem za jedno a rozhodla se proti komoře, která má ulevit té nynější Praha-Smíchov, zakročit.

Využití potenciálu nebo služba turistům?

Podle Ředitelství vodních cest České republiky má nová komora sloužit k rozvoji a plnému využití potenciálu vodních cest, vyhlídkových plaveb, průběžných plaveb malých plavidel, osobních lodních linek, nákladních lodí a podobně. Zajíčková má však jiný názor. Řešení nevidí ve výstavbě druhé plavební komory a navýšení už tak vysokého provozu velkých lodí, ale hlavně v regulaci provozu turistických pravidel. „Je třeba si uvědomit, že plavební komora v drtivé většině neslouží potřebné vodní dopravě, ale zejména provozovatelům turistických parníků," uvedla.

Strojní fakulta ČVUT na přání Radnice Prahy 5 monitorovala lodě proplouvající komorou Praha-Smíchov, zaměřili se i na emise. „Měření prokázalo, že plavební komora je v drtivé většině využívána turistickými loděmi a pro obyvatele Prahy v podstatě žádný přínos nemá. Velká část lodí navíc používala historické naftové motory, což významně ovlivňuje také ovzduší,“ vysvětlil místostarosta Prahy 5 Tomáš Homola.

Střet zájmů?

Povodí Vltavy vzniklo jako státní podnik 1. ledna 2001, funkci zakladatele vykonává Ministerstvo zemědělství. Ministerstvo zemědělství je však také instancí, která bude finálně rozhodovat o odvolání proti stavebnímu povolení nové komory. Praha 5 podala proti Ministerstvu zemědělství námitku kvůli možné předpojatosti v rozhodování. Ministerstvo ji zamítlo. „Na naší námitce ohledně systémové podjatosti trváme. Pokud bude vydáno stavební povolení v odvolacím řízení, městská část Praha 5 podá žalobu ke správnímu soudu,“ řekl Homola.

Mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bilý pro Pražskou Drbnu uvedl, že námitka nebyla důvodná a systémová podjatost Ministerstva zemědělství nebyla shledána. „V souladu s postupy platnými pro jakékoliv správní řízení jsou aktuálně přezkoumávána některá závazná stanoviska, jejichž správnost byla ze strany odvolatelů zpochybněna, to znamená, že je potřeba potvrzení nebo změna těchto závazných stanovisek od správního orgánu nadřízeného tomu, který závazné stanovisko vydal," vysvětllil Bílý.

Správní orgány byly podle Bílého ze strany Ministerstva zemědělství k potvrzení vyzvány v listopadu minulého roku a z jejich strany ještě nebylo rozhodnuto. Ministerstvo tedy vyzvalo příslušné správní orgány ještě dvakrát a zatím se ještě všechny nevyjádřily. Bez jejich vyjádření tedy ještě nelze rozhodnout, jestli bude vyhověno odvolání a nebo jestli bude stavební povolení finálně potvrzeno.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Městská část Praha 5

Štítky Plavební komora, Praha 5, Vltava, Praha, zdymadlo, Ministerstvo zemědělství České republiky, Povodí Vltavy (státní podnik), stavba, Zdeněk Hřib, Daniel Mazur, Pavel Čižinský, stavební povolení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vltavě má vzniknout nová plavební komora. Praha 5 je proti  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.