Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Starosta Prahy 1 vyzývá Hřiba, aby zrušil částečné uzavření Smetanova nábřeží

Starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) se v otevřeném dopise obrátil na primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), aby zrušil částečné uzavření Smetanova nábřeží. Podle Hejmy uzavírka komplikuje dopravní situaci v centru města a neodpovídá požadavkům Pražské památkové rezervace.

„Obracím se na vás opětovně s žádostí o okamžité zastavení tohoto opatření, které nejen v daném místě komplikuje dopravní situaci, zejména pak v hustě obydlené ulici Karoliny Světlé, kterou radnice v minulých letech spolu s jejím okolím pracně zbavovala tranzitní dopravy, ale díky svému značně nevzhlednému řešení, a to v bezprostředním sousedství Národního divadla, významně narušuje důstojnost místa i charakter Pražské památkové rezervace,“ píše mimo jiné Petr Hejma v dopise.

Rozhodnutí o uzavření Smetanova nábřeží zkritizovalo už o víkendu vedení městské části, se kterou údajně tento krok hlavní magistrát nekomunikoval.

Právě uzavření části Smetanova nábřeží rozdělilo veřejnost na dva tábory. Vedení hlavního města omezenám dopravy hodlá podpořit místní podnikatele. Uzavření stometrového úseku mezi Národním divadlem a ústím Divadelní ulice pro restaurační zahrádky se však rychle stalo terčem kritiky.

„Jedná se o stometrový pruh jednoho jízdního pruhu. Tento úsek je nejméně využívaným na Smetanově nábřeží,“ zdůvodnil výběr místa náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Podobná omezení podle něj ve svých centrech zavedla v reakci na koronavirovou krizi řada západních měst.

Veřejnost však zkritizovala nejen estetickou stránku nápadu, ale především samotné místo, které nepůsobí přívětivě.

„Koaliční partner to nechce, zastupitelé většinově také ne, Praha 1 ne, místní občané z ulic, kudy se to má objíždět jakbysmet a vše marné. Tohle udělat někdo jiný, byla by tu revoluce. Jinak ale zase máme rekord, dat si kávu takhle blízko jedoucím tramvajím, jen tak někde není,“ napsal zastupitel za ANO Patrik Nacher.

Zahrádky ohraničené betonovými zábranami zkritizovala na svém twitterovém profilu také Alexandra Udženija (ODS). „Pamatujete na ty kecy Pirátů a Prahy sobě o “konci vizuálního smogu”? Koukám, že na Smetanově nábřeží nově krášlí výhled tenhle skvost,“ dodala.

Souhlasíte s uzavírkou Smetanova nábřeží?

Celkem hlasovalo179 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto Praha 1

Štítky Praha, uzavírka, Smetanovo nábřeží, Praha 1, Hejma, Hřib, Zdeněk Hřib, Petr Hejma, Česká pirátská strana, Pražská památková rezervace, Starostové a nezávislí, doprava, Národní divadlo v Praze, Karolina Světlá, Alexandra Udženija

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Prahy 1 vyzývá Hřiba, aby zrušil částečné uzavření Smetanova nábřeží  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.