Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Europoslanec Hlaváček se vzdal postu, nahradí ho Kubín. Ten frakci Patrioti vnímá pozitivně

Budějovický zastupitel Tomáš Kubín (ANO) míří do europarlamentu. Nahradí v něm Martina Hlaváčka (ANO) z Prahy, který se svého postu vzdává z rodinných důvodů. Nadále však plánuje s hnutím spolupracovat alespoň na odborné úrovni. Kubín věří, že v nové politické frakci Patrioti pro Evropu se bude cítit jako ryba ve vodě.

Europoslanec Martin Hlaváček, zvolený za hnutí ANO, se svého mandátu neujme. „Závažné osobní důvody mi neumožní ujmout se mandátu poslance Evropského parlamentu. S Hnutím ANO plánuji nadále spolupracovat na odborné úrovni a v rámci svých možností, včetně Institutu pro politiku a společnost," napsal Hlaváček na síti X.

Podle výsledků voleb by ho měl v europarlamentu nahradit Tomáš Kubín, který je nyní opozičním zastupitelem v Českých Budějovicích.

„Ano, můžu to potvrdit. Kolega Hlaváček své oznámení odešle nejspíše ještě dnes, pak následuje složitější proces komunikace mezi ministerstvem a Bruselem, kdy se bude muset vše dořešit. Předpokládám proto, že mandát mi nevznikne již zítra, jako ostatním europoslancům, ale o něco později,“ popsal současný stav Kubín.

Jedním z Kubínových témat byla ve volební kampani energetika. „Jižní Čechy mohou být pro unii velkou inspirací, a to hlavně díky Jaderné elektrárně Temelín, teplovodu a českobudějovické teplárně. Centrální sdílení tepla je pro mnoho evropských zemí velké téma a my v tomto ohledu můžeme poskytnout cenné rady,“ řekl dříve Kubín. Doplnil také, že tyto zkušenosti by mohli ocenit zejména zástupci sousedního Německa, pro které je toto téma opravdu aktuální. Na oplátku by pak Německo dle Kubína mohlo být naším silným spojencem při údržbě současných rozvodných sítí tepla.

V současné chvíli však připustil, že se okolnosti velice změnily a on se tak obává, že na vyzdvihování jeho témat nebude tolik prostoru. „Když to zjednoduším, tak nyní je potřeba, aby si europoslanci v rámci týmu i frakce rozdělili úkoly při obsazení výborů tak, aby měli své zástupce na všech potřebných místech. Přesto se chci i nadále držet zejména toho, čemu opravdu rozumím,“ řekl Kubín.

Do Evropského parlamentu o víkendu Češi zvolili i čtyři zástupce z Prahy. Dva z nich, diplomat Martin Hlaváček a lékař Ivan David už tam působí od roku 2019, pro bývalého automobilového závodníka Filipa Turka a poslance Ondřeje Koláře to bude...

Jako ryba ve vodě

Co se nově vzniklé politické frakce Patrioti pro Evropu, kterou společně 30. června založili maďarský premiér Viktor Orbán (Fidesz), bývalý český premiér Andrej Babiš (ANO) a bývalý rakouský ministr vnitra Herbert Kickl (FPÖ), týče, neskrývá Kubín své nadšení.

„Novou frakci vnímám výrazně pozitivně. Po zkušenostech z minulého volebního období a frakcí, v níž ANO podle mě bylo trochu nešťastně, a především po proměnách situace v Evropě, to vnímám velice pozitivně. Můžu říct, že se tam budu cítit jako ryba ve vodě,“ sdělil Kubín.

Zároveň uvedl, že zcela odmítá, že by důvodem k odchodu jeho stranického kolegy Hlaváčka mohlo být jejich rozdílné vnímání této frakce. „Tuto možnost zcela vylučuji, kolega Hlaváček odchází pouze z rodinných důvodů,“ řekl.

Ohodnoť článek

Foto ČTK / Pancer Václav

Štítky Tomáš Kubín, europoslanec, Evropská unie, mandát, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Europoslanec Hlaváček se vzdal postu, nahradí ho Kubín. Ten frakci Patrioti vnímá pozitivně  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.