Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Závodník, diplomat, starosta a psychiatr. Prahu bude v Evropském parlamentu reprezentovat nesourodá čtyřka

, aktualizováno 10. června 2024, 19:17

Do Evropského parlamentu o víkendu Češi zvolili i čtyři zástupce z Prahy. Dva z nich, diplomat Martin Hlaváček a lékař Ivan David už tam působí od roku 2019, pro bývalého automobilového závodníka Filipa Turka a poslance Ondřeje Koláře to bude premiéra.

Turek, nestraník za Přísahu, byl největším překvapením celých voleb. Získal 152 196 hlasů, skoro padesát procent celé kandidátky Přísahy a motoristů. Víc měla jen lídryně kandidátky ANO Klára Dostálová s 171 142. 

Je to bývalý automobilový závodník, sběratel historických automobilů. Pražský rodák absolvoval obor užitá grafika na střední škole, poté studoval obchodní a evropské právo a později na University College Prague mezinárodní a diplomatická studia. Účastnil se formulových závodů v nižších kategoriích. Je sběratelem oldtimerů, vlastní renovační dílnu specializující se na vozy Jaguar a Aston Martin a také radí při koupi investičních vozů. Šéfuje jím založeným spolkům Jaguar klub ČR a Aston Martin klub ČR. 

Turek myslí na zapojení do frakce s ODS

V kampani vystupoval proti přijetí eura, unijní dohodě známé jako Green Deal či proti zákazu výroby aut se spalovacími motory. Kontroverze vzbudilo to, že vydal knihu napsanou jeho matkou, propagující nebezpečné způsoby léčitelství. Turek k tomu řekl, že jen „snažil pomoci své sestře, která chtěla pokračovat v jejích ezo aktivitách". V závěru kampaně před letošními volbami čelil kritice za fotografie, na kterých je zachycen se svícnem s nacistickým symbolem či se zdviženou pravicí připomínající nacistické hajlování. 

„Ta dehonestační kampaň začala být tak brutální, že jsme nedokázali analyzovat, jestli nám to ještě pomáhá, nebo je to pro nás už poškozující," řekl ve štábu po vyhlášení výsledků Turek. „Mám z toho velkou radost, že žijeme mezi přemýšlivými občany, že se nenechají zmanipulovat hloupými dehonestačními kampaněmi," dodal.

V nadcházejících dnech Turek očekává jednání o zapojení do frakce v Evropském parlamentu. „Pravděpodobně je pro nás nejlogičtější ECR," řekl. Součástí frakce je ODS, polská opoziční strana Právo a spravedlnost nebo strana Bratři Itálie premiérky Georgii Meloniové .

Je rozhodnuto. Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí ODS, KDU-ČSL a TOP 09, následují Přísaha s Motoristy, Stačilo!, STAN, Piráti a SPD s Trikolorou. Volební účast se letos vyšplhala do rekordní výše, když...

Hlaváček je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova

Martin Hlaváček, nestraník za ANO, působí v Evropském parlamentu od roku 2019. Získal 10 662 hlasů a do parlamentu se dostal z pátého místa kandidátky. ANO volby vyhrálo, celkem do Bruselu pošle sedm lidí.

Výsledek považuje předseda strany Andrej Babiš za obrovský úspěch, ANO podle něj mělo jasný program pro české občany. V EP chce hnutí bojovat za to, aby se stanovení ceny elektřiny odpojilo od cen elektřiny vyrobené z plynu, zabránit zákazu spalovacích motorů u aut či emisním povolenkám u nemovitostí. Koalice Spolu podle něj měla v eurovolbách jediný program, a to porazit ANO. „Nevím, co tam budou dělat v tom Evropském parlamentu, když měli jediný program, který nesplnili," poznamenal Babiš.

Hlaváček je diplomat, manažer a politik, europoslanec. Mezi roky 2013 a 2019 působil jako člen představenstva a ředitel vnějších vztahů v tabákové společnosti Philip Morris. Rodák z Poličky absolvoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze, studoval i na univerzitě ve španělské Seville. Po škole zamířil do diplomacie, působil na české ambasádě v Aténách, v roce 2005 přešel na stálé zastoupení ČR v Bruselu, kde vedl úsek zemědělství a životního prostředí. 

Podílel se na vyjednávání společné zemědělské politiky EU nebo zajištění ochrany tradičních českých produktů. Od ledna do října 2012 byl náměstkem ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) pro zemědělskou a rybářskou politiku EU, poté zamířil do soukromého sektoru. V Evropském parlamentu je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova.

Kolář naštval Rusko

Právník, poslanec, bývalý starosta Prahy 6 a bývalý zastupitel městské části Praha 6 Ondřej Kolář (TOP 09) získal 31 623 hlasů. „Samozřejmě mám radost z toho, že jsem dostal důvěru hájit české a evropské zájmy na půdě Evropského parlamentu. Děkuji za to, je to obrovský závazek! Co mi ale radost kazí, je viditelný úspěch různých populistů, posilování komunistů a vůbec celkem jasné potvrzení oné pověstné blbé nálady ve společnosti. Je potřeba to vnímat jako vztyčený varovný ukazováček, či lépe budíček," napsal Kolář redakci Pražské Drbny.

Ve Sněmovně je místopředsedou Výboru pro evropské záležitosti a v současnosti je také členem Správní rady ČVUT. Jeho otcem je diplomat, bývalý velvyslanec v několika zemích (včetně USA) Petr Kolář, který je v expertním týmu prezidenta Petra Pavla.

Rusko trestně stíhá starostu Prahy 6 Stárka a jeho předchůdce Koláře kvůli odstranění sochy Koněva

Rusko zahájilo trestní stíhání více než 50 politiků a úředníků z Česka, Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska kvůli odstraňování sovětských pomníků, tvrdí ruský zpravodajský kanál SHOT, který se odkazuje na své nejmenované zdroje. Z českých politiků...

Absolvoval mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a zároveň vystudoval Právnickou fakultu Západočeské univerzity. Má za sebou i studium práv v USA. V minulosti pracoval jako manažer na Newyorské univerzitě v Praze (2002-2005), krátce působil ve společnosti ČEZ, v roce 2007 nastoupil do pražské pobočky mezinárodní advokátní kanceláře DLA Piper Prague LLP, v roce 2011 se stal tajemníkem šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga a poté byl jeho poradcem. V roce 2014 byl zvolen starostou Prahy 6 a pod jeho vedením radnice nechala například v roce 2020 odstranit sochu sovětského maršála Ivana Koněva, odhalenou v roce 1980. Krok radnice vyvolal ostré reakce z ruské strany. Jako dítě žil s rodiči několik let v Norsku, Švédsku a Irsku. Má čtyři syny.

David bude za SPD tentokrát sám

Aktuální europoslanec Ivan David (SPD) dostal hlasy od 30 892 lidí a výsledek své strany označil za zklamání. Je podle něj velmi nekomfortní být za politickou stranu v Evropském parlamentu sám. „Nemůžeme si rozdělovat práci, nemůžu dělat všechno a můžu se soustředit jen na část agendy," řekl David. Dodal, že se bude ucházet o členství v zemědělském výboru a výboru pro životní prostředí. Posledních pět let mu byl kolegou Hynek Blaško, ten ale v SPD skončil a kandidoval za Alianci za nezávislost. Získal 2 886 hlasů.

David nebyl jedničkou na kandidátce, získal ale víc preferenčních hlasů než Petr Mach a ve výsledku ho tak přeskočil.

Lékař, psychiatr a bývalý ministr zdravotnictví za sociální demokracii, člen předsednictva SPD je v Evropském parlamentu je členem výboru pro zemědělství a rozvoj venkova. Pražský rodák vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Pracoval ve II. fakultní nemocnici v Praze, na FVL UK, ve Výzkumném ústavu psychiatrickém, v Psychiatrickém centru Praha a v pražské Thomayerově nemocnici.

V letech 2005 až 2008 vedl Psychiatrickou léčebnu Bohnice, poté zde byl náměstkem. V roce 2018 krátce pracoval v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice. V roce 1990 vstoupil do levicového sdružení Levá alternativa, v letech 1993 až 2015 byl členem ČSSD, za niž mezi roky 1998 až 2002 zasedal v Poslanecké sněmovně. Členem SPD je od roku 2019, od prosince 2021 je členem předsednictva hnutí. V roce 2018 za SPD neúspěšně kandidoval do Senátu v obvodu Praha 12.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koláž Drbny

Štítky volby, Evropský parlament, Praha, Turek, Kolář, Hlaváček, David

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závodník, diplomat, starosta a psychiatr. Prahu bude v Evropském parlamentu reprezentovat nesourodá čtyřka  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.