Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Pražští radní odložili rozhodnutí o plastice ve stanici metra Anděl kvůli odchodu Pospíšila z jednání

Pražští radní odložili rozhodnutí o budoucnosti bronzové plastiky s nápisem Moskva-Praha, která je umístěna ve vestibulu stanice metra B Anděl u výstupu Na Knížecí. Důvodem byla nepřítomnost náměstka primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09), který musel ze zasedání odejít.

Dokument měl Pospíšil s náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem (Piráti) kolegům předložit společně. Hřib o uplynulém víkendu uvedl, že vzhledem k chování ruského režimu k tehdejšímu Československu a nyní k Ukrajině navrhne, aby Praha podobu díla upravila nebo zasadila do nových souvislostí.

Stanice na lince B byla pod názvem Moskevská otevřena 2. listopadu 1985, na její podobě se významnou měrou podíleli sovětští inženýři.

„Jednání rady hlavního města se bohužel protáhlo a spolupředkladatel Jiří Pospíšil již nebyl při projednání tohoto bodu přítomen z důvodu své předem avizované účasti na pietním aktu. Z těchto organizačních důvodů bylo proto hlasování o informační tabulce odloženo, a budeme tedy o tomto návrhu hlasovat příští týden," uvedl Hřib.

ANKETA: Měla by být ze stanice metra Anděl odstraněna plastika, která připomíná přátelství mezi Prahou a Moskvou?

Pražští radní by dnes na návrh náměstka pro dopravu Zděnka Hřiba mohli projednat možnou úpravu bronzové plastiky ve stanici metra Anděl, která připomíná přátelství mezi Prahou a Moskvou. Podle Hřiba je to lživá propaganda z doby tehdejší okupace....

Nynější jméno Anděl dostala stanice nedlouho po pádu komunistického režimu, v únoru 1990, plastika v ní ale zůstala i po několika rekonstrukcích stanice. Dosud převážil názor, že dílo je součást historie a připomíná podíl sovětských odborníků na stavbě pražského metra.

Magistrát spolu s dopravním podnikem a Galerií hlavního města Prahy připraví výtvarnou soutěž, která ploše s reliéfem určí novou podobu. „Předpokládám, že se objeví široká škála návrhů, a to od těch radikálnějších na úplné odstranění, až po nějaké umírněnější. Výsledná podoba bude záležet na rozhodnutí odborné poroty, která všechny návrhy zhodnotí," uvedl Hřib.

Hřib uvedl, že plastika je lživá a dočasně bude doplněna o vysvětlující cedulku, jejíž text projednají a schválí radní. „Přátelství mezi Moskvou a Prahou, které tenhle nápis naznačuje, bylo totiž jen vymyšlenou propagandou. V roce 1985, kdy došlo ke zprovoznění stanice Anděl (dříve Moskevská), bylo Československo okupováno Sovětským svazem. A asi se shodneme na tom, že okupant není přítelem. Historie se bohužel opakuje a Rusko dnes opět okupuje velkou část Ukrajiny," napsal Hřib o víkendu na síti X.

ANKETA: Měla by být odstraněna plastika ze stanice metra Anděl, která připomíná přátelství mezi Prahou a Moskvou?

Celkem hlasovalo2281 čtenářů

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPP/Petr Hejna

Štítky metro, plastika, Moskva, Praha, petice, odstranění, přátelství, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští radní odložili rozhodnutí o plastice ve stanici metra Anděl kvůli odchodu Pospíšila z jednání  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.