Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

ANKETA: Měla by být ze stanice metra Anděl odstraněna plastika, která připomíná přátelství mezi Prahou a Moskvou?

Pražští radní by dnes na návrh náměstka pro dopravu Zděnka Hřiba mohli projednat možnou úpravu bronzové plastiky ve stanici metra Anděl, která připomíná přátelství mezi Prahou a Moskvou. Podle Hřiba je to lživá propaganda z doby tehdejší okupace. Za její odstranění vznikla i petice, kterou podepsalo už přes dva tisíce lidí.

Plastika se nachází u eskalátorů při výstupu Na Knížecí a byla se umístěna po zprovoznění v roce 1985. Tehdy se stanice jmenovala Moskevská, jméno Anděl dostala po revoluci v roce 1990.

„Přátelství mezi Moskvou a Prahou, které tenhle nápis naznačuje, bylo totiž jen vymyšlenou propagandou. V roce 1985, kdy došlo ke zprovoznění stanice Anděl (dříve Moskevská), bylo Československo okupováno Sovětským svazem. A asi se shodneme na tom, že okupant není přítelem,“ napsal Hřib (Piráti) na svém Facebooku.

Hřib chce nechat plastiku upravit kvůli ruské okupaci Ukrajiny, historie se podle něj opakuje. „Je to vyloženě lživá propaganda o přátelství se Sověty, kteří nás tehdy okupovali. Stejně jako teď okupují Ukrajinu a nás oficiálně považují za nepřátelský stát,“ uvedl Hřib.

„Je tedy nejvyšší čas také k proměně této plastiky v metru. Hned v pondělí proto navrhnu na radě města, abychom podobu plastiky upravili nebo zasadili do nových souvislostí,“ informoval Hřib. Na úpravu díla by mohla být ve spolupráci s dopravním podnikem a Galerií hlavního města Prahy vypsána výtvarná soutěž. Do té doby bude u plastiky umístěna cedule s vysvětlením. 

Za odstranění výzdoby vznikla už v březnu online petice. „Podle nás tím může být, například pro turisty či uprchlíky z Ukrajiny, ohrožena jasně vymezená zahraniční politika České republiky, a to do té míry, že například cizinci si nemusí být jistí, zda jsou v prozápadní zemi, či ruské enklávě,“ napsal autor petice Jan Boháč. Podepsalo ji už 2386 lidí. 

ANKETA: Měla by být odstraněna plastika ze stanice metra Anděl, která připomíná přátelství mezi Prahou a Moskvou?

Celkem hlasovalo2279 čtenářů

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky metro, plastika, Moskva, Praha, petice, odstranění, přátelství, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Historické památky, sochy, desky s nápisy aj. se odstraňovat určitě nemají , je to památka té které doby a my snad nejsme barbaři. Navíc to Metro postavili Rusové. Takže je to i opodstatněné.

Středa, 8. května 2024, 12:40Odpovědět

Josef Englic

Taková plastika vůbec neměla vzniknout. Když už tam ale je, tak jako doklad doby by tam měla zůstat. Argumenty Hřiba i toho autora petice Boháče jsou totální bláboly.

Úterý, 7. května 2024, 08:31Odpovědět

Josef Volfík

Obě možnosti se dají stoprocentně zdůvodnit. Ale kdo si pamatuje, že v metru na Staroměstské bylo nějaké moudru, už si to přesně nepamatuji, že ...náš Únor patří do jara a v Dejvicích bylo zase nějaké moudro o Leninovi. Obě moudra už jsou zakryta. Takže ten šestnáctiletý bojovník má i nemá pravdu.

Pondělí, 6. května 2024, 14:39Odpovědět

ANKETA: Měla by být ze stanice metra Anděl odstraněna plastika, která připomíná přátelství mezi Prahou a Moskvou?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.