Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Novým lídrem Prahy Sobě je Adam Scheinherr, nahradil Čižinského

, aktualizováno 13. března 2024, 12:50

Prahu Sobě nově povede Adam Scheinherr, byl zvolen dnes na historicky prvním kongresu občanské kandidátky. Získal 27 hlasů z 37 odevzdaných. Protikandidátem mu byl Petr Zeman, zastupitel Prahy 14.

„Dovolte mi, abych mému příteli a kolegovi ještě jednou potřásl rukou a přizval ho tím oficiálně ke spolupráci,“ řekl Scheinherr směrem k Zemanovi hned po vyhlášení výsledků. 

Rozdáno bylo 39 hlasovacích lístku, odevzdáno 37. Zeman dostal deset hlasů, zbytek Scheinherr.

„Mým zvolením se z hlediska politiky příliš nemění. Jsem člověk, který reprezentuje mladou generaci politiků a zároveň člověk, který dokázal Praze přinést výsledky a rozjet stavební boom v Praze. Na toto chci navazovat a s tímto chci jít do dalších voleb," sdělil poté novinářům Scheinherr.

„Moc mu věřím a věřím, že uspěje. Že vyhraje volby, že bude mít třicet procent a bude primátor. Je to symbol toho, že Praha jde rozhejbat. Že náměstek pro dopravu může za čtyři roky udělat práci na osm let,“ komentoval Scheinherrovo zvolení Jan Čižinský pro Pražskou Drbnu.

Praha Sobě se také mění z občanské kandidátky na pražskou městskou stranu. 

„My jsme se za posledních pět let, co jsme uspěli na magistrátu, ohromně rozrostli. Dneska už máme 89 mandátů po celém městě a musíme se přetavit v jasně danou strukturu, jasně daný systém, abychom se mohli rozšiřovat a udrželi to mezi sebou,“ vysvětlil Scheinherr.

V praxi to podle Scheinherra znamená, že vznikly odborné skupiny, které jsou určeny pro spolupráci mezi městskými částmi či magistrátem. Založeny jsou také buňky na městských částech, které odsouhlasuje rada Prahy Sobě, v jejímž čele je právě předseda. Už také nebude potřeba sbírat podpisy občanů pro volby do zastupitelstva magistrátu. 

Rada je desetičlenná, plus lídr. V květnu se bude konat další kongres, kde budou zvoleni radní noví, končí jim totiž mandát. 

I v rámci působení na magistrátu chce nový předseda pokračovat ve směru, který nastavil Čižinský, novou spolupráci nechystá. „Vždycky jsme deklarovali, že nám jde o to, abychom spolupracovali s těmi, které mají ty samé zájmy a nemají tam žádné šedé eminence za sebou. Přirozený koaliční partneři jsou Piráti, STAN, určitě to nejsou třeba extremisté," řekl Scheinherr.

„Hnutí ANO nemělo a ani teď nepřináší třeba na jednotlivých městských částech žádné výsledky a nevidíme tam pro Pražany žádný přínos. Když se koukneme třeba na Prahu 8, tak ta radnice vůbec nic nepoposouvá a to torzo radnice, které je na Palmovce, je jejich výsledkem,“ dodal.

Scheinherr zdůraznil, že další ambice na rozšiřování mimo hlavní město Praha Sobě nemá. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha Sobě

Štítky Praha Sobě, kongres, Čižinský, Scheinherr, předseda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věra Beran

Je to určitě ten zastupitel (nebo byl), co staví na kraji Slivence tu gigantickou dvouvilu.

Pondělí, 18. března 2024, 16:42Odpovědět

Aneta Jirásková

No nevím, co je lepší. Čižinský aspoň komunikoval. Scheinherr nekomunikuje vůbec.

Čtvrtek, 14. března 2024, 09:19Odpovědět

Novým lídrem Prahy Sobě je Adam Scheinherr, nahradil Čižinského  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.