Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Na Národku přišli Pavel, Babiš i muž s opicí na vodítku

, aktualizováno 17. listopadu 2023, 18:49

Česká republika si v pátek připomněla 34. výročí sametové revoluce. Po celé Praze se konaly pietními akce, happeningy, koncerty, ale i demonstrace. Při oslavách Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva si lidé připomínali události z let 1989 i 1939. Centrem dění bylo tradičně místo u pamětní desky na Národní v Praze.

Babiš mluvil o demokracii, muž s opicí na vodítku rozdával banány

Hlavní vzpomínkové akce probíhaly tradičně před pamětní deskou na pražské Národní třídě, kde komunistická policie v roce 1989 násilně potlačila studentský průvod. V ulici po celý den probíhala studentská slavnost, kterou již tradičně pořádal spolek Díky, že můžem. Lidé z řad veřejnosti, ale i politiků přicházeli na místo položit květiny a zapálit svíčku.

Už v osm hodin dorazili k památníku představitelé opozičního hnutí ANO Alena Schillerová, Karel Havlíček a Andrej Babiš. „Demokracie je jenom jedna. Samotná revoluce je svoboda pro nás všechny, získali jsme svobodu, svobodně se vyjadřovat, svobodné volby, svobodně podnikat, svobodně cestovat,“ řekl novinářům před památníkem Andrej Babiš.

Primátor Prahy vzpomínal na revoluci

V devět hodin k památníku dorazil primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) se svými náměstky Petrem Hlaváčkem (STAN) a Jiřím Pospíšilem (TOP 09) a náměstkyní Janou Komrskovou (Piráti). Dorazil i radní Adam Zábranský (Piráti).

„Zážitek odsud z Národní třídy je spojen i s tím, co bylo potom dál, kdy začal nový život. V tom mladém věku to člověk vnímal skutečně jinak, měli jsme pocit, že tvoříme svět,“ vzpomínal na dobu přes 34 lety Bohuslav Svoboda.

Jana Komrsková a Bohuslav Svoboda.
Petr Hlaváček.
Adam Zábranský.
Jiří Pospíšil.

Vít Rakušan čelil pokřikování kritiků

Po půl desáté dorazili zástupci STAN se svým předsedou Vítem Rakušanem. „Pro mě osobně je to asi ten nejdůležitější svátek,“ začal své povídání o 17. listopadu Vít Rakušan.

„To, že jsou tu lidé, že tady lidé křičí a pokřikují na mě různé věci a vyjadřují různé názory a ono se jim vůbec nic nestane, je nejlepším důkazem toho, že 17. listopad přinesl to, co jsme chtěli, svobodu, aby lidé mohli mluvit, nadávat politikům, pokřikovat na ně, svobodně cestovat a prostě jednouduše žít,“ řekl Rakušan před pomníkem novinářům.

Vít Rakušan.

Ivan Bartoš připomněl důležitost 17. listopadu

Před desátou k památníku dorazili zástupci Pirátů ministr zahraničních věcí České republiky Jan Lipavský nebo místopředseda vlády Petra Fialy pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš.

„17. listopad je o odvaze, o touze, ale i o utrpení. Ti lidé, kteří zde v tom 89. roce byli, tak riskovali, že by mohli čelit vězení a nevěděli, že se ten režim změní a se Česká republika postupně vyvině v demokratickou zemi,“ řekl novinářům na Národní Ivan Bartoš.

V deset hodin začal na Národní třídě Sametový brunch, ke kterému hrál orchestr ČVUT. Výtěžek z prodeje brunche poputuje na pomoc matkám samoživitelkám, které podporuje organizace Fandi mámám.

Olga Richterová a Ivan Bartoš.
Marian Jurečka.

Před půl dvanáctou přišel k památníku prezident Pavel

Kolem tři čtvrtě na jedenáct se setkali zástupci koalice SPOLU Alexandr Vondra (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) s dalšími představiteli, členy a podporovateli koalice na piazzettě Národního divadla, odkud společně vyšli k pamětní desce 17. listopadu 1989 na Národní třídě.

Před půl dvanáctou k památníku na Národní dorazil prezident České republiky Petr Pavel, který společně se svou manželkou Evou k místu položil kytici a zapálil svíčku.

Po třinácté hodině se pak dění na Národní třídě zastavilo a lidé si poslechli českou hymnu, kterou z balkonu paláce Metro zazpívala česko-portugalská umělkyně Annamária d'Almeida.

Výtržník přišel o megafon

Dění na Národní třídě se neobešlo bez drobných konfliktů. Dorazili i lidé, kteří nesouhlasí s počínáním současné vlády a svoji nespokojenost dávali najevo. Skupinka například pokřikovala na Pekarovou Adamovou, když odcházela od pamětní desky.

Další muž si přinesl megafon a hlásal do něj své názory. Chtěl například milost pro dezinformátora Tomáše Čermáka a nelíbily se mu vyvěšené izraelské a ukrajinské vlajky. Jeden z kolemjdoucích mu ale megafon vyrazil z ruky.

Program vyvrcholil Modlitbou pro Martu

Těsně před pátou hodinou už byla Národní třída kompletně zaplněna, píseň Modlitba pro Martu v podání Hany Holišové si přišly poslechnout tisíce lidí. Píseň doprovodil videomapping na Palác Metro, z jehož balkonu Holišová zpívala.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky historie, demonstrace, pieta, památník, 1939, 1989, Národní, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Opice asi zastupuje fijalu viz na tmbk foto z jejich africké reportáže.

Sobota, 18. listopadu 2023, 11:26Odpovědět

Martin Vaněk

Pořád mi vrtalo hlavou, co mi na tom článku vadí...; až dnes mi to došlo: člověk, který hlásá své názory, je dle "novinářů" spisara a hradilové "výtržík"...! Říká vám něco demokracie, lůzo prodejná? Neučili vás, že svoboda názoru je základem demokracie, neznáte zákony ani LZPS? Jak potom můžete napsat, že muž, který se svobodně projevil, je "výtržník"? Dnes je to jen "výtržník", zítra už třeba sprostý podezřelý, a pozítří...? Nebude se za vlastní názor věšet? Možná ano, protože nemyslící ofce jako jste vy takový režim umožní... Už k němu směřujeme zrychleným poklusem; každý režim je snadné poznat podle porušování svých vlastních zákonů, vyhazování lidí z práce za názor, zavírání za domnělé zločiny, zatím co jiné tiše přehlíží či bagatelizuje. Není to na vás příliš složité?

Sobota, 18. listopadu 2023, 09:27Odpovědět

Libor Burian

V bendostànu je pisálek z olomouckého hnízda mrázkova íčka.

Sobota, 18. listopadu 2023, 11:23Odpovědět

Martin Vaněk

Tak celou dobu hledám toho chlápka, kterej vede M. Pekarovou Adamovou, a ne a ne ho najít... Jinak tajní policisté, kteří vyrazili z ruky megafon tomu pánovi, jsou jen zářný příklad, jaký odpad naše Polulacie zaměstnává - zbabělá, nemyslící a všehoschopná individua, která za kus žvance prodá vlastní děti...

Pátek, 17. listopadu 2023, 18:41Odpovědět

Libor Burian

Asi se mu utrhla a skočila pro banán.

Pondělí, 20. listopadu 2023, 16:25Odpovědět

Martin Vaněk

Tak si bývalí komunisté hezky zavzpomínali na staré časy, a museli se smíchy lámat v pase, jak ofčané slaví Sametový převrat, který zinscenovali... Jestlipak také položili kytičku Martinu Šmídovi... ? :-D

Pátek, 17. listopadu 2023, 18:19Odpovědět

Ctirad Přikryl

Kdyby převrat vzešel od bývalých rádoby komunistů, bylo by to ještě v pohodě; leč zde to zařídil soroš a další takhle zvrhlí militantní „jarmulkáři“, zpoza „Velké louže“... :( ... „kapišto“... ? ... potom teda napiš to ...

Pondělí, 20. listopadu 2023, 13:40Odpovědět

Libor Burian

I k druhé otázce. Jsou z jednoho hnízda. Mužik s pseudonymem marx narozen v německu živený Engelsem žil v Londýně. Hitler je jméno matky Hiedler, otec se jmenoval Schickelgrubr. Lenin, Stalin, slánský-Salcman, železný tv Nova vše psrudonymy. Mužik s pseudonymem rotschild 1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, inflace, ceny všeho, dotace, neZiskovky, válčení, zbrojení, kolonie, gulagy, razervace, otrokáři, kolonialisté, zbrojaři, lichváři, vymahači, exekutoři, pasáci, vexláci, Orwell1984, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, Pandora rájařů, u nás 300, v Izraeli 665. Od udání a Ukřižování Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, z té vraždy človeka si udělali koryto, kšeft, živobytí, turistickou atrakci s prodejem suvenýrů a jednají tak dodnes. Více píšu ve vláknech pod Komentáře, Glosy a další články, podívejte se abych to stále nepřepisoval.

Pondělí, 20. listopadu 2023, 16:22Odpovědět

Vojtěch Vened

Pokud na českém národním symbolu, Národním muzeu v Praze, visí ukravinská vlajka, odmítám slavit jakýkoli státní svátek.

Pátek, 17. listopadu 2023, 11:55Odpovědět

Libor Burian

Jakou vlajku měla dnes na sobě ministryně války ?

Sobota, 18. listopadu 2023, 11:38Odpovědět

Smazaný uživatel

Je z toho jenom fraška s hořkou pachutí. Ke slavení není v zásadě nic,ale překabátění komančové se můžou přelomit vejpůl,jak se horlivě klanějí. Asi vědí proč.

Pátek, 17. listopadu 2023, 09:16Odpovědět

Vojtěch Vened

Proboha, co chcete v této Fialově profláklé ukrajinské kolonii slavit ?

Pátek, 17. listopadu 2023, 09:05Odpovědět

Libor Burian

Protektorát a kolonie je německo, my jsme podprotektorát.

Sobota, 18. listopadu 2023, 11:40Odpovědět

VIDEO: Na Národku přišli Pavel, Babiš i muž s opicí na vodítku  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.