Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hrad loni utratil proti schválenému rozpočtu o skoro třicet milionů víc

Kancelář prezidenta republiky loni vynaložila ze svého rozpočtu téměř 398 milionů korun, což bylo zhruba o 29 milionů víc, než jí přidělil schválený státní rozpočet. Prezidentská kancelář sice loni přišla o 30 milionů, které jí v druhé polovině roku odebrali poslanci při schvalování novely státního rozpočtu, ale na druhé straně zapojila nespotřebované výdaje z předchozích let v objemu přes 62 milionů korun.

Meziročně výdaje Kanceláře prezidenta republiky klesly o víc než 222 milionů. Stojí to v podkladech pro sněmovní rozpočtový výbor, který má ve středu loňské hospodaření Hradu projednat.

Rozpočtová kapitola Kanceláře prezidenta republiky zahrnuje kromě samotné kanceláře ještě Správu Pražského hradu a Lesní správu Lány.

Právě odsouzení bývalého ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka v souvislosti s ovlivňováním jedné ze zakázek v lánské oboře bylo důvodem, proč skupina koaličních poslanců prosadila loni snížení rozpočtu Hradu o 30 milionů. Peníze odebrali z výdajů na lesní hospodářství.

Běžné výdaje samotné prezidentské kanceláře vzrostly loni meziročně asi o 15 milionů na 129 milionů korun. V podkladech pro rozpočtový výbor stojí, že meziročně klesly asi o pětinu například výdaje spojené s výrobou řádů a vyznamenání a nebyly hrazeny výdaje na věcné dary. Naopak výdaje na cestovné vzrostly po dvou covidových letech meziročně o 315 procent. Cestovné stálo 2,8 milionu korun a z toho výdaje na vrcholné návštěvy v České republice přišly na 2,4 milionu.

Výdaje na zahraniční cestovné činily asi 229 tisíc korun. Bývalý prezident Miloš Zeman se loni v říjnu zúčastnil v Bratislavě setkání hlav států zemí visegrádské čtyřky. Své zahraniční cesty musel omezit kvůli zdravotnímu stavu. Po předloňském pobytu v nemocnici řekl, že mu lékaři zakázali dlouhé lety.

Služby spojené s vrcholnými návštěvami si vyžádaly 2,9 milionu korun a služby spojené s protokolárními akcemi stály zhruba 3,3 milionu korun. Výdaje za účastnické poplatky na konferencích se zvýšily o 834 procent. Podle podkladů však šlo v případě účastnických poplatků spojených s účastí zaměstnanců na konferencích a podobných akcích asi o 9 tisíc korun. Výdaje na pohoštění se zvýšily o 83 procent a výdaje na ostatní služby o 446 procent. Pohoštění stálo prezidentskou kancelář 369 tisíc korun, zatímco celý státní rozpočet za všechny kapitoly na něj vynaložil 215 milionů korun.

Zdravotní péče o bývalou hlavu státu přišla hradní rozpočet na 2,3 milionu korun. O Zemana pečoval kromě jiného tým pracovníků ze soukromé firmy, která uspěla ve výběrovém řízení. Zeman strávil na podzim 2021 zhruba dva měsíce v nemocnici. Boris Šťastný z vedení Senior Home Group v minulosti uvedl, že domácí péče o Zemana je v principu hrazena z veřejného zdravotního pojištění v rozsahu daném zákonem. Pokud přesáhne danou regulaci nebo jde o úkony nehrazené z pojištění, platí zbytek na základě uzavřené smlouvy prezidentská kancelář.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Pražský hrad, rozpočet, Miloš Zeman, prezidentská kancelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad loni utratil proti schválenému rozpočtu o skoro třicet milionů víc  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.