Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Většina členů Pirátů v Praze 1 nesouhlasí se zrušením buňky. Hlasovat budou o víkendu

Většina členů Pirátů v Praze 1 nesouhlasí s navrhovaným zrušením svojí místní buňky, o kterém bude přes víkend hlasovat krajské sdružení strany. Vyplývá to ze stanoviska zveřejněného na pirátském internetovém fóru. V Praze 1 má strana devět členů, z toho pět hlasovalo pro zachování buňky, dva proti a dva nehlasovali. Členové strany v Praze 1 čelí kritice za dlouhodobé vnitřní neshody a postup při vyjednávání o koalici po loňských volbách.

O zrušení buňky by pražští Piráti měli podle informací na fóru hlasovat od pátečních 10:00 do pondělních 20:00. Podle předsedy pražské organizace Ondřeje Chrásta buňka dlouhodobě nefunguje, mezilidské rozpory vedly k rozpadu funkční koalice v roce 2020 a k netransparentně uzavřené koaliční smlouvě po loňských volbách.

Piráti po volbách vytvořili koalici s ODS, TOP 09, ANO a Rezidenty 1 a nikoliv s občanským uskupením Praha 1 Sobě, které mnoho členů a příznivců strany považovalo za logického partnera. Pirátská členská základna však následně hlasováním zrušila souhlas se vstupem do koalice. Tři ze čtyř pirátských zastupitelů v Praze 1 však i přesto ve vedení městské části zůstali a strana jim nedávno pozastavila členství. Čtvrtá za stranu zvolená zastupitelka Nikol Švecová koalici od počátku odmítla a z pirátského zastupitelského klubu vystoupila.

Vedení pražské organizace s ohledem na vnitřní spory a to, že zastupitelé nerespektují rozhodnutí stranických hlasování, navrhlo zrušení celé buňky. Podle vedení pražské organizace by s odstupem zhruba roku po zrušení mohla být organizace strany v Praze 1 obnovena tak, aby mohla kandidovat v komunálních volbách v roce 2026. Místostarosta Prahy 1 David Bodeček, který v Praze 1 vedl Piráty do loňských voleb, kritiku svých spolustraníku odmítl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Piráti Praha 1

Štítky politika, zrušení, Piráti, Praha 1, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina členů Pirátů v Praze 1 nesouhlasí se zrušením buňky. Hlasovat budou o víkendu  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.