Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Mají mít aktivisté možnost blokovat dopravu v Praze?

V posledních týdnech dopravu v Praze blokují aktivisté, kteří požadují zavedení rychlostního limitu ve městě ve výši třicet kilometrů v hodině. Zástupci vedení Prahy se s aktivisty sešli a primátor Bohuslav Svoboda (ODS) je vyzval k ukončení blokád a zahájení věcné diskuse. Kvůli tomuto kroku napsali členové strany Svobodných primátorovi otevřený dopis, ve kterém ho vyzývají k tomu, aby pražští politici hnutí Poslední generace odsoudili a jeho členy nazvali teroristy. Mají mít aktivisté možnost blokovat dopravu v Praze, nebo se s nimi město nemá bavit a má jim tuto možnost zakázat? Odpovídají předsedové zastupitelských klubů.

Otázka: Mají mít aktivisté možnost blokovat dopravu v Praze, nebo se s nimi město nemá bavit a má jim tuto možnost zakázat?


Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Odsuďte je a řekněte, že jsou to teroristé, píší Svobodní primátorovi kvůli aktivistům

Aktivisté z iniciativy Poslední generace od začátku března zatím jedenáctkrát uspořádali pochod silnicí, aby upozornili na to, že si přejí snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině. Zástupci vedení Prahy se s aktivisty sešli a...

Patrik Nacher (ANO)

Myslím si, že nemají mít právo tímto zpúsobem opakovaně blokovat a omezovat všechny ostatní. Něco jiného je, když jde o jednorázovou akci, tomu rozumím, ale v momentě, kdy jde o jedenáctý pochod, jehož cílem je jen blokace dopravy, tak já s takovými aktivisty jednat nebudu principiálně. Myslím si, že dělají medvědí službu všem skutečným a férovým aktivistům, kteří bojují za nějakou změnu. Kdyby s nimi někdo jednal, tak to bude precedent, že je možné ovlivnit politickou scénu tím, že někomu jinému zkomplikuju život, takže takhle by se jednotlivé skupiny mohly obracet na politiky s tím, že by blokovali provoz tramvají nebo metra.

Tomáš Portlík (ODS)

Nesmíme se dostat do stadia, kdy forma, kterou aktivisté své požadavky vynucují zvítězí nad zdravým rozumem a odborností. Bylo správné se s nimi sejít a informovat je o tom, že vydírat se nenecháme. Teď je to na panu náměstku Hřibovi, aby s nimi vedl odbornou diskuzi, v mezičase udržel Prahu průjezdnou, a potom zastupitelům HMP a starostům předložil nějaký výstup. I demokracie má svá pravidla, já ji vnímám tak, že každý má mít právo vyjádřit svůj názor, pokud to ovšem neumějí udělat jinak, než si brát jako rukojmí statisíce lidí, chovají se jako vzteklé rozmazlené děti. A pokud dětem nenastavíte hned v počátcích hranice, v pubertě už bývá pozdě. V Británii dostali nedávno dva aktivisté, kteří na 40 hodin zablokovali dopravu, dva roky natvrdo, což i mně přijde přísné. Těm našim bych dopřál alespoň stovku hodin obecně prospěšných prací na magistrátu, aby pochopili, jak funguje samospráva a nakonec i ta demokracie, a že vše nejde ze dne na den a silou.

Kateřina Arnotová (STAN)

Otevírat otázku zklidnění dopravy je legitimní. Jde ale o zvolené prostředky. Vnímám, že blokování dopravy je efektivní, co se týče propagace, ale jinak je to zřejmé zneužití účastníků provozu a vytváření komplikací v dopravě. Vedení Prahy pracuje na zklidňování dopravy, připravuje různá opatření a komunikuje s odborníky i veřejností. Nemůže ale podléhat nátlaku jedné skupiny lidí. Diskuze byla zahájena a je možné v ní pokračovat, pokud se budou dodržovat její pravidla.

Jan Čižinský (Praha Sobě)

Ústava a zákony dávají mantinely všem protestům od sametové revoluce.  A tak to má zůstat.  Zákony přijímá parlament a vykládají je soudy. V právním státě to tak funguje.

Milan Urban (SPD)

Samozřejmě demonstrace a protesty jsou jedním ze základních práv demokracie, ale to, co dělají aktivisté na magistrále a jiných páteřních komunikacích je již za čarou. Je to již projev anarchie, který má za účel veřejně škodit, vytvářet chaos, polarizovat a radikalizovat společnost. V pražské SPD souzníme s Pražany a chceme takovýmto akcím na magistrátní úrovni zabránit a protesty usměrnit na jiná vhodná místa.

Daniel Mazur (Piráti)

Právo shromoždování je základní lidským právem a existuje jen hrstka důvodů, kvůli kterým je možné toto právo omezit. Na shromážděních by například muselo docházet k porušení zákona nebo k násilí. Pochody aktivistů, demonstrantů či sportovních fanoušků se nám mohou nelíbit, můžeme s nimi nesouhlasit, ale jako hlavní město rozhodně nemáme právo je jakkoliv omezovat či cokoliv zakazovat. Zasahovali bychom do ústavních práv a při případné žalobě bychom u soudu neměli šanci uspět. Dialog je proto mnohem lepším nástrojem než zákaz.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Mají mít aktivisté možnost blokovat dopravu v Praze?  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.