Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Primátor Svoboda rezignuje na post předsedy zdravotního výboru sněmovny

Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda rezignuje na místo předsedy zdravotního výboru ve Sněmovně. Řekl to na jeho dnešním jednání. Nového předsedu by měl výbor vybrat 24. března. Svoboda před svým zvolením primátorem avizoval, že zůstane dál jen řadovým poslancem.

Ukončit chce také členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny, skončil už jako přednosta gynekologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Svoboda byl zvolen po měsících koaličních jednání pražským primátorem 16. února.

„Oznámil jsem svému klubu ODS svoji budoucí rezignaci na post předsedy zdravotního výboru. ODS tuto moji rezignaci akceptovala," řekl poslancům Svoboda. Výbor má 25 členů, za ODS v něm zasedají kromě Svobody poslanec Petr Fifka a poslankyně Renáta Zajíčková a Zdenka Němečková Crkvenjaš, která je jeho místopředsedkyní. Svoboda je ve Sněmovně také členem petičního výboru a výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Komunikace se starosty, filharmonie i železniční most. Svoboda odpovídal na otázky novinářů

Nový pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) svolal na středeční ráno neformální setkání s novináři, kde odpovídal na jejich dotazy. Během zhruba hodinové akce byla řeč například o problémech, které trápí Prahu, o dlouhém jednání o koalici, o...

Ke konci února rezignoval Svoboda na post přednosty gynekologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice. Potvrdila ti manažerka pro PR a média fakulty Marta Reichlová. Jeho nástupce zatím podle ní fakulta nevybrala. Na webu Ústřední vojenské nemocniceje Svoboda dál uveden jako řadový lékař kliniky.

Správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny tvoří 20 členů volených Sněmovnou a deset jmenovaných vládou, obvykle se její složení obměňuje do tří měsíců po ustavení Sněmovny po volbách. Rada naposledy zasedala minulé pondělí, podle informací na tomto jednání Svoboda na své členství nerezignoval. Ve správní radě VZP, která mimo jiné jmenuje nebo odvolává jejího ředitele, zasedal i Svobodův předchůdce na postu primátora Zdeněk Hřib (Piráti). Ten byl zvolen primátorem 15. listopadu 2018, členství ve správní radě VZP ukončil v únoru 2019.

Na pražském magistrátu dnes pokračuje zasedání zastupitelstva, které už bylo dvakrát přerušeno. Po třech hodinách od jeho zahájení byl primátorem podle očekávání zvolen Bohuslav Svoboda. Na řadu pak přišla volba dalších členů vedení hlavního města.

Na koalici se v hlavním městě domluvili zástupci Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a STAN, vznikla tak na stejném půdorysu jako koalice vládní. V 65členném zastupitelstvu mají koaliční strany většinu 36 hlasů. Povolební vyjednávání trvala téměř pět měsíců, což je nejdéle v historii ČR.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Bohuslava Svobody

Štítky primátor, Bohuslav Svoboda, sněmovna, rezignace, zdravotní výbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor Svoboda rezignuje na post předsedy zdravotního výboru sněmovny  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.